557
1

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Death Valley

Een kleine film die moet vechten om aandacht. Daarbij helpen bekende namen als Depardieu, Huppert en David Lynch

Isabelle Huppert en Gérard Depardieu, twee van de grootste Franse filmspelers van hun generatie, hebben een bijna tegenovergestelde manier van acteren, die beide magnetisch werken op de toeschouwer.


Terwijl Huppert zoveel mogelijk verbergt en de kijker emoties op haar laat projecteren, acteert Depardeu juist uitzonderlijk expressief met zijn inmiddels monsterachtig zware lijf. Deze fascinerende combinatie is een van de aantrekkelijkste kanten van de film Valley of Love

Dead Valley
Huppert en Depardieu spelen een gescheiden echtpaar, dat elkaar na vele jaren weer ontmoet in het snikhete Dead Valley in California, nadat hun van hen vervreemde zoon heeft zelfmoord gepleegd. Vlak daarvoor heeft hij zijn ouders allebei een brief geschreven, met de instructies hier samen te komen en de belofte dat hij midden in dit niemandsland weer voor hen zal verschijnen. Wat bedoelt hij hier mee?

Huppert hoopt bijna tegen beter weten in op een wonder; Depardieu is sceptischer. Een zwaktebod van Valley of Love is dat het nooit invoelbaar wordt wat de twee hoofdfiguren hebben te winnen of verliezen. Hierdoor worden hun lange dialogen en uitstapjes naar het prachtige natuurschoon toch wat eentonig, terwijl de film maar anderhalf uur lang is. Groots acteren lost niet alle problemen op.

Meta-versies
Wat ook stoort, is dat Huppert en Depardieu een soort meta-versies van hun beroemde zelf spelen. Hun ontmoetingen met botte, door roem geobsedeerde Amerikanen is weliswaar komisch, maar valt ook een beetje uit de toon. Wat wel helpt is het snufje van David Lynch-achtig surrealisme dat aan dit acteursdrama is toegevoegd: die onvoorspelbare onheilspellende mix van het alledaagse en het onwereldse, waar je maar niet de vinger op kunt leggen en doet huiveren.

Misschien is het louter de ondraaglijke hitte die het hem doet, maar misschien speelt er echt iets bovennatuurlijks wat het verdriet en de liefde van Huppert en Depardieu naar boven doet komen en hen weer samenbrengt. Al met al is Valley of Love een wat onevenwichtige film, maar goed genoeg om aan te raden aan mensen die liever kijken naar interessante, oudere acteurs dan naar oppervlakkige jonge sterren met perfecte lijven.

Geef een reactie

Laatste reactie