2.784
10

Zangeres, dichter en schrijver

Vanaf 2003 was Stella Bergsma actief als actrice en regisseuse. Van 1999 tot 2006 zong Stella in de band Iuno. Sinds 2007 is zij zangeres en beatpoet in de groep EinsteinBarbie. In 2011 kwam haar bundel Cupcakes uit, met Nederlands- en Engelstalige gedichten en songteksten. In 2013 publiceert zij verschillende artikelen in de Volkskrant, Opzij en op ThePostOnline en verschijnen er een verhaal en enkele gedichten in de verzamelbundel Achievers Zomerboek van Lebowski Publishers. Voor deze laatste vertaalde ze in 2014 ook dichtwerk van de amerikaanse schrijver Charles Bukowski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die in 2015 zal verschijnen bij Nijgh en van Ditmar.

Debuteren kun je afleren

Stella schopt: vandaag tegen de enorme, uitpuilende berg van zelfimportant gewauwel die ons land dreigt te overstromen

Hee, jij. Ja, jij daar. Zit jij daar nou te debuteren? Houd daar eens onmiddellijk mee op! Leg neer die pen! Los dat schrift. LOS, zeg ik. Hierrrrrrrr die laptop! Ik moet helaas alles confisqueren uit landsbelang. In verband met de boekenberg. De BOEKENBERG. Niet van gehoord? Nee, dat is omdat iedereen de hele dag loopt weg te kijken naar de islam en de echte problematiek in ons land negeert. Le-vens-gevaarlijk.

Met singer-songwriters was het een paar jaar geleden precies hetzelfde. Op een gegeven moment waren er meer van die druilhuilers met een gitaar dan mensen in Nederland. De derde wereld zette hulpacties voor ons op en Griekenland bood ons een lening aan. Ik heb dat toen de kop ingedrukt door de meesten van die kwelers terug in zee te duwen en de rest naar Syrië te sturen om te vechten, met extra paspoorten toe. Maar nu dit dus.

De enorme, uitpuilende berg van zelfimportant gewauwel die ons land dreigt te overstromen. Er valt niet tegenop te ontlezen. Duizenden Nederlanders zitten dagelijks met kippenvel van gewichtigheid analyses van hun eigen anus uit hun toetsenbordjes te rossen. Een debuutoverschot. Keiharde terreur van eigen bodem, literair terrorisme. Mensen doodgooien met saaipraatjes, tot ze ISIS smeken om hun kop eraf te hakken.

Studenten met amper bestaansrecht en toch al existentiële twijfels. Middelbare vrouwen met seksspeeltjes en zoveel tinten stom dat je er voorgoed frigide van blijft. Mannen, een geslacht waarvan we voor de komende decennia überhaupt meer dan genoeg praatjes hebben gehoord. Wat zeg je Matthijs? MEER DAN GENOEG!

Drie goede schrijvers per land is ongeveer de limiet, wat mij betreft. De rest kan beter vrijwilligerswerk gaan doen. Vastgekoekte bejaarden van hun stoel weken. Denk je nou echt dat we na het gezeik van de jonge Werther of de psychose van Holden Caufield nog honderd bildungsromans nodig hebben? Na De Avonden nog een Ochtenden? Altijd weer dat lamme gezuig aan dezelfde babyspleen? Neen! Stop de coming of ‘steeds’.

Ontschrijf! Ban het debuut! Er dreigt een heuse boektsunami en jij kunt helpen deze tegen te gaan! Schrijf je in voor mijn workshop ‘debuteren kun je afleren’. Doe het nu, voor het te laat is. Aan de hand van praktische tips als: knauw je eigen handen er tot op het bot af, leg ik je uit hoe je de wereld tegen jezelf kunt beschermen. Wees er snel bij, want vol is vol. Mocht je achter het net vissen, dan kun je nog altijd wachten op het gelijknamige boek, waarmee ik voorjaar 2015 mijn debuut zal maken.

Volg Stella Bergsma ook op Twitter


Laatste publicatie van StellaBergsma

  • Pussy Album

    April 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)