4.320
51

Kunstenaar

Teun Castelein (1980) is kunstenaar en als zodanig handelt hij onder ander in Allah, bier, crisis, poolijs en wietkaas.
Zijn kunstwerken zijn producten waarmee hij voor zichzelf en naar de samenleving ethische vraagstukken ventileert.

DeCorrespondent is een valstrik

Het is een vreselijke verschraling van het internet als straks overal voor betaald en ingelogd moet worden

Het ziet er naar uit dat Rob Wijnberg en zijn kameraden het gaan klaarspelen, DeCorrespondent komt er. Mijn favoriete columnisten zij aan zij op één site die gezamenlijk de waan van de dag overstijgen. Het is een heerlijk vooruitzicht, ik heb al bijna betaald wanneer ik mij bezin.

DeCorrespondent is een valstrik, opgezet voor mij en mijn hoogopgeleide en voornamelijk links georiënteerde vriendjes en vriendinnetjes. Wij die met het internet zijn opgegroeid, die in de snoeppot van de vrije informatie eindeloos mochten graaien, gaan er nu voor zorgen dat interessante artikelen en opinie’s achter een inlogschermpje verdwijnen.

We lezen de columns van ‘DeCorrespondenten’ nu nog gratis op Joop.nl, NrcNext.nl, VK.nl en Groene.nl. Maar straks dus tegen betaling en afgeschermd op DeCorrespondent.nl. Het is exemplarisch voor het internet zoals het zich ontwikkelt en zoals je het niet wilt.

Ik schets de toekomst, en kies daarvoor een scholier zonder vermogende ouders die nieuwsgierig is. Deze jongen of jonge dame wil zich een mening vormen over een bepaald onderwerp en doet een gratis Google zoekopdracht.

Hij of zij zoekt één en ander op in het met donaties gefinancierde en daardoor gratis toegankelijke Wikipedia. Hij of zij vindt vervolgens een aantal potentieel zeer interessante artikelen online maar moet dan eerst tientallen euro’s betalen.
Dat gaat ‘m niet worden, dat is funest voor het internet zoals we het nu kennen, en DeCorrespondent is debet.

De ‘oude’ media zullen snel volgen nu ze eindelijk inzien dat een krant of opinieblad niet integraal moet worden aangeboden, maar eerst even in behapbare stukken moet worden gehakt, plus een eigentijds sausje erover doet ook wonderen. Levert meer op ook, apart betalen voor de columns, voor de illustraties of per pagina.

Na DeCorrespondent volgt DeIllustrator, DeReisgenoot, DeKrantenKoppen.nl en websites als NederlandNu.nl, HetBuitenland.com. Het is een vreselijke verschraling van het internet als straks overal voor betaald en ingelogd dient te worden.

De scholier moet het straks doen met Nu.nl en GeenStijl of de stoffige bibliotheek weer in op zoek naar een krakende computer met abonnement.
Ik vind het teleurstellend dat DeCorrespondenten – lees MijnCorrespondenten – meewerken aan deze Talpanisering van Rob ‘De Vijfde Macht’ Wijnberg.
De sterrencast van Joris Luyendijk, Femke Halsema tot good old Henk Hofland komt achter een eigentijdse decoder, dat is een aderlating.

DeCorrespondent zou vernieuwend zijn als het op de bres zou springen voor een open en vrij internet. Wanneer het een antwoord zou zijn op Rupert Murdoch en consorten die menen dat kwaliteitsnieuws en achtergronden de lezer geld moet kosten, en dat we daardoor straks weer moeten kiezen welke media we tot ons nemen en vooral welke niet.

Waarom werft Rob niet 15.000 leden die 5 euro per maand doneren om de waardevolle content van zijn correspondenten voor het publieke domein en daarmee voor de publieke opinie te behouden, dat zou vooruitstrevend zijn.

Op Facebook zie ik dat zeker de helft van mijn vrienden al lid is geworden, men stookt elkaar op met enthousiaste commentaren. Je bekent kleur door voor DeCorrespondent te gaan staan, iets wat we blijkbaar gemist hebben. Je profileert jezelf als jonge linkse intellectueel, nieuwsgierig, open-minded en vooral als iemand die met de tijd meegaat.

Maar vooralsnog is DeCorrespondent absoluut niet open en niet voor nieuwsgierige mensen, en gaat het linea recta terug in de tijd. En de ontwerper, prominent in het promotiefilmpje, lijkt het onbewust te beamen. Bij een tweede blik op zijn kleurrijk vormgegeven website valt op dat deze nogal retro jaren ’50 aandoet. En is dat niet de tijd van de verzuiling?

Waar het internet de apotheose was/is van sociale en geestelijke kruisbestuiving gaan we nu weer terug in onze hokjes? Je zou het niet verwachten, maar DeCorrespondent is een serieuze poging en mijn vrienden zijn wild enthousiast.

Teun Castelein (1980) is kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn producten waarmee hij voor zichzelf en naar de samenleving ethische vraagstukken ventileert. Volg hem ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)