Laatste update 21:57
964
48

Communicatieadviseur

Eric van Kaathoven (1972), communicatieadviseur en ex-politicus (van 2008 tot 1 jan. 2016 fractievoorzitter van de SP in provinciale staten van Gelderland)

Democratie is geen kijksport

Die kan alleen werken als wij, de mensen in dit land, massaal meedoen

cc foto: Jamie Anderson

Het wordt tijd dat wij niet alleen een duidelijke mening hebben over wat er goed en slecht gaat in dit land, deze uiten op social media, in de kroeg, aan de borreltafel en om de zoveel jaar onze stem uitbrengen bij verkiezingen. Het wordt tijd dat we veel meer doet dan dat. Dat we lid worden van een politieke partij en actief worden in de politiek. De democratie kan alleen werken als wij, de mensen in dit land, massaal meedoen.

De Tweede Kamer verkiezingen waren een mooie opsteker qua opkomst. En ze lieten ook zien dat voor zij die zich niet thuis voelen in een al bestaande partij, altijd ruimte is voor een nieuwe. Maar stemmen alleen is volstrekt onvoldoende om de democratie te laten slagen. Er zijn relatief maar heel weinig mensen lid van een politieke partij. En uit die partijen moeten alle raadsleden, statenleden, Kamerleden, afdelingsbestuurders en noem maar op, geworven worden. Zonder al die mensen werkt de democratie niet. Je moet immers wel wat hebben om op te stemmen.
Natuurlijk, er valt van alles op te merken over het systeem dat we hebben en ook de mensen die we kiezen. Prima om het regelmatig over vernieuwing te hebben en de politici kritisch blijven volgen. Maar wat ben ik blij dat we een democratie hebben. Dat we vrij kunnen kiezen, ons kunnen organiseren, mogen demonstreren, mee kunnen doen aan verkiezingen en dat journalisten erover kunnen berichten wat ze willen. Zeker als je ziet hoe de democratie in andere landen uitgehold is. Denk aan Turkije en Rusland. Maar in een aantal opzichten ook aan Amerika.
Wat daar gebeurt zien we in Nederland nog niet zo snel gebeuren, al zijn ook hier politici die die kant op willen. Maar om die uitholling te voorkomen helpt het wel enorm als de democratie vitaal is en vitaal wordt gehouden. En dat kunnen we alleen maar zelf doen, door mee te doen. Over minder dan een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, over minder dan twee jaar verkiezingen voor provinciale staten en de Eerste Kamer, en over een nu nog onbepaalde tijd zijn er weer Tweede Kamer verkiezingen. Elk jaar kun je je als lid verkiesbaar stellen voor verschillende functies in een afdeling van een politieke partij en elke dag kun je je aanmelden om actief te worden.

Praat mee over het verkiezingsprogramma voor jouw stad of dorp, leer over de betreffende partij en haar geschiedenis, doe mee met de campagne of zet je in voor een actie voor behoud van de bieb, tegen megalomane plannen of voor meer ruimte voor de fiets. Stel je kandidaat voor verkiezingen. En ook heel belangrijk, voor wie niet zelf gekozen wordt, houdt na de verkiezingen de gekozenen scherp door actief mee te blijven doen. Blijf dus niet aan de kant staan.

Het lijkt me sterk dat er in het huidige versnipperde politieke landschap niet een partij is te vinden die grotendeels aansluit bij wat jij vindt. En als dat toch zo is, richt je je eigen partij maar op. Of je wordt actief en helpt zo de partij die al heel dicht bij jou staat nog beter te worden. Het alternatief, aan de kant staan, af en toe wat roepen op Twitter of Facebook en al dan niet gaan stemmen, is simpelweg onvoldoende. Hoe we dat weten? Simpel. Als iedereen dat zou doen zouden we geen democratie overhouden.
Alleen supporteren op de tribune is prima voor het Nederlands elftal maar niet voor de democratie. Die is geen kijksport: meedoen dus!

Geef een reactie

Laatste reacties (48)