5.742
46

Cultureel ondernemer

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer,freelance verslaggever en festivalorganisator. Na zes jaar gewerkt te hebben als muziek en theaterprogrammeur voor een Rotterdams theater, is hij aan een nieuw avontuur begonnen, waarin hij ook columns over niet-alledaagse zaken schrijft.

Demonstreren is haram. Echt, het stond op Facebook

Het Marokkaanse volk doet wat ieder ander vrij volk in de hele wereld zou doen. Opkomen voor haar rechten

In Marokko gaan mensen in verschillende steden de straat op. De protesten, die vooral bedoeld zijn tegen machtsmisbruik door de overheid, onrecht en onderdrukking, zijn begonnen in Al-Hoceima. Sindsdien zijn de demonstraties uitgebreid naar vele andere steden in het land.

MOROCCO-ACCIDENT-PROTEST
Demonstratie in Al Hoceima, Marokko

Solidariteit
Naar aanleiding van de tragische dood van visverkoper Mohsin Fikri, en de daaropvolgende demonstraties, staan aanstaande zaterdag ook in Den Haag en Amsterdam manifestaties gepland. Marokkaanse Nederlanders zijn begaan met de gebeurtenissen in Marokko en willen uit solidariteit stil staan bij deze tragische gebeurtenis en de oorzaken en gevolgen ervan. En om de nabestaanden van Fikri en de demonstranten in Marokko een hart onder de riem te steken.

Prima, zou je zeggen. Want veel mensen hebben daar familie, vrienden of kennissen zitten en maken zich zorgen. Maar de mensen willen ook vanaf hier hun stem laten horen tegen onrecht, corruptie, werkloosheid of machtsmisbruik. Is hun goed recht.

Maar er is ook iets anders gaande. Een heuse campagne is opgestart om via Facebook en WhatsApp, mensen op te roepen om vooral niet te gaan demonstreren. “Demonstraties zijn haram. Ga er niet heen! De vijanden van de Ummah willen misbruik maken van deze gelegenheid om problemen en onenigheid in de samenleving te veroorzaken. Zij willen alleen maar Fitna zaaien. Wees gewaarschuwd, doe niet mee!” Of teksten als: “Demonstraties behoren niet tot de Islamitische religie. De islam leert ons dat, zelfs wanneer de leider onrechtvaardig is, we hem moeten gehoorzamen.” En dan bespaar ik u nog de belachelijke aannames dat de demonstraties geïnitieerd zouden zijn door de vijanden van de Islam. Een Zionistisch complot alom.

En het gevolg? Mensen trappen er met open ogen in. Want het stond op Facebook.

Fitna
Waar komen die waarschuwingen voor Fitna (wat in de islamitische context sociale onrust betekent, en voor moslims een sterke negatieve ondertoon heeft) en verdeeldheid vandaan? Komen deze campagnes voort uit geheime politieke agenda’s? Of wil men gewoonweg niet dat er geprotesteerd wordt? Want dan hebben we het hier over selectieve verontwaardiging en het meten met twee maten, daar vele Marokkaanse Nederlanders wel worden opgetrommeld om te gaan demonstreren als zich iets in Turkije of Palestina voordoet. Dan vraag ik mij af; waarom mag men dan niet opkomen voor de rechten van de eigen familie in het vaderland?

In Marokko gaan dagelijks tienduizenden mensen de straten op, van Rabat tot AlHoceima, van Tanger tot Nador. En tot nu toe zijn de protesten overal vreedzaam en waardig verlopen. Alleen maar saamhorigheid en solidariteit. Die mensen zitten ook totaal niet te wachten op chaos. Ze willen geen Syrische taferelen. Het enige wat zij willen is werkgelegenheid, goede gezondheidszorg en een einde aan corruptie en machtsmisbruik. Het Marokkaanse volk doet wat ieder ander vrij volk in de hele wereld zou doen. Opkomen voor haar rechten.

Laten we hopen dat de Marokkaanse overheid zich niet gaat gedragen zoals Kaddafi of Assad. Want het was de gewelddadige onderdrukking van deze dictators die Libië en Syrië hebben kapot gemaakt. Niet het feit dat het volk opkwam voor haar rechten. De enige verdeeldheid en Fitna momenteel, wordt veroorzaakt door diezelfde mensen die anderen daarvan beschuldigen. Al dan niet ingefluisterd door anderen.
Ja, demonstreren is haram. Echt, het stond op Facebook.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)