Laatste update 11:31
6.048
97

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Denk heeft blanken nodig om door te breken

Er zijn genoeg die een eerlijke, multiculturele en écht kleurenblinde maatschappij nastreven maar dan moet de partij zich daar wel op richten

denkEr is de laatste maanden het nodige te doen over de politieke partij DENK. Wie gelooft in een tsunami van nieuwkomers in dit land, vreest ook dat deze partij zich straks een massale aanhang zal verwerven zodat kabinetsformateurs niet om de heren Kuzu en Oztürk heen kunnen, laat staan Sylvana Simons.

De kans daarop is gering. Daarvoor is de vijver waarin DENK vist eenvoudig te klein en te ondiep. De partij treedt in de praktijk op als de belangenbehartiger van de niet-westerse allochtonen in Nederland. Dat zijn er, zo rekende het CBS uit, 2.097000 oftewel 12% van de totale bevolking.

In Kamerzetels vertaald zouden dat er 18 zijn maar DENK zal er met geen mogelijkheid in slagen om alle allochtone stemmen op zich te verenigen. Om te beginnen zijn er in die categorie van de bevolking genoeg die liever op een andersoortige politieke partij stemmen. En dan zijn Kuzu en Öztürk er ook nog niet in geslaagd het ‘Turkse’ imago van hun groepering af te schudden.

Dat komt door hun pertinente weigering om zich te distantiëren van Erdogan of van ontkenners van de Armeense genocide. Daarmee maak je in sommige kringen vrienden maar anderen keren zich juist van je af. Het is daarbij de vraag of Sylvana Simons in haar eentje power genoeg heeft om het electoraat van Caribische afkomst weg te kapen.

Er is maar één manier voor DENK om echt door te breken. Ze zal een substantieel  deel van de blanke kiezers voor zich moeten winnen. Dat eist de demografie. Ook al lijkt het niet zo op de Kalverstraat of in de Koopgoot, van de Nederlanders is veel meer dan tachtig procent blank en Europees.

Zal DENK daarom altijd een klein partijtje blijven? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn genoeg blanken in dit land die een eerlijke, multiculturele en écht kleurenblinde maatschappij nastreven waarin alle ruimte wordt geboden aan ieders eigenheid. Momenteel zoeken ze waarschijnlijk vooral  hun heil bij GroenLinks en D66, in mindere mate bij PvdA en SP.

Zij moeten zich dan wel in DENK herkennen. Op het moment is dat niet het geval. Daarvoor heeft de partij nog teveel een Turks en islamitisch imago. Met de huidige aanpak zitten er drie hooguit vier zetels in. En dan mag de partijleiding nog in de handen knijpen ook. Kuzu, Öztürk en Simons moeten iets verzinnen om een substantieel aantal blanke kiezers aan te spreken. Anders wordt het niks.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (97)