6.248
92

Journalist

Erwin Lamme heeft HBO-communicatiesystemen gestudeerd. Daarna heeft hij diverse banen gehad, onder andere als redacteur bij Veronica Magazine. Tegenwoordig werkt hij voor de Gooi- en Eemlander.

Deporteer alle Nederlanders!

Over de dramatische Nederlandse cultuur: 'Misschien dat ze ons in Amerika willen hebben'

In de organisatiekunde luidt een bekend gezegde: als je de cultuur van een organisatie wilt veranderen, dan kun je het beste al je medewerkers ontslaan. Hiermee wordt bedoeld dat niets zo moeilijk is als het verbeteren van de cultuur in de organisatie omdat mensen moeilijk van hun gewoontes zijn af te brengen. Dit geldt zeker ook voor de Nederlandse cultuur die met de dag zwakzinniger wordt. Daarom wordt het tijd om alle Nederlanders te deporteren.

De aanleiding hiervoor is niet Wilders, maar eerder het tegenovergestelde: het feit dat iedereen het weer over Wilders heeft. Volgens Wilders heeft Nederland een nep parlement dat “het Nederlandse volk” niet representeert. Dit is natuurlijk lariekoek omdat de bevolking verantwoordelijk is voor de verhoudingen in het parlement. Desalniettemin trekt Wilders toch weer de aandacht naar zich toe. 

Wanneer hoor je nou eindelijk eens iemand zeggen: “Ach, laat die Wilders toch, zelf wil ik het liever hebben over…”

Deze debattruc is alom bekend in de politiek en journalistiek. In plaats van mee te gaan in de agenda die een ander zet, probeer je zelf iets anders op de agenda te zetten. Maar vreemd genoeg past niemand deze truc meer toe. Als Wilders weer eens belletje trekt in het parlement, dan hebben we het allemaal braaf over die stoute Wilders.

Wat de verklaring hiervoor is, zou ik eigenlijk niet weten. Het kan zijn dat we stilletjes allemaal onbewust verlangen naar spanning en sensatie. Het kan zijn dat raciale en culturele vraagstukken ons het meest interesseren. Of nog erger: Nederlanders ontberen de passie en interesse om het te hebben over de zaken die vele malen belangrijker zijn dan Wilders.

Het laatste is sowieso waar. Relatief goede journalistieke programma’s zoals Buitenhof, Nieuwsuur, Kamerbreed en natuurlijk het NOS-journaal laten zich weliswaar niet gijzelen door Wilders, maar hebben allerminst het vizier op scherp staan. Ze slagen er niet in om de agenda te zetten omdat ze blindelings achter de actualiteit aan lopen, nooit de hoofdrolspelers in de Europese politiek interviewen en altijd weer komen met lauwe reportages.

In de politiek is het niet beter. Wie de wekelijkse vergaderagenda van de Tweede Kamer bekijkt, die vraagt zich af waar de interesse gebleven is voor de wezenlijke vraagstukken.

Er is maar één conclusie mogelijk: als we de Nederlandse cultuur van het eeuwige millimeteren willen veranderen, dan moeten we alle Nederlanders deporteren. Misschien dat ze ons in Amerika willen hebben omdat ze daar tegenwoordig ook allemaal blind achter kwajongens als Donald Trump aanlopen. 

Ondertussen stroomt Nederland weer vol met allerlei paradijsvogels uit alle hoeken in de wereld. Gevluchte homo’s uit Afrika. Gevluchte kunstenaars uit Afghanistan. Gevluchte middeninkomens uit Syrië. Moslims uit het Midden-Oosten die de onderdrukking van de islam zat zijn. Gevluchte Chinezen die nou eindelijk wel eens hun mening over de politiek willen geven. En wat ouderwetse Amerikaanse haviken die Trump zat zijn.

Je zult zien dat we dan weer een prachtig land zullen worden. Eindelijk gaan we klimaatverandering  en de waanzinnige vervuiling van de oceanen adresseren. Eindelijk krijgen we dan een echte markteconomie die niet kapot belast wordt. En Nederland zal voorop lopen in Europa in het eindelijk hervormen van Brussel tot een federatie die wel democratisch en doortastend is. 

Onze nieuwe koning heeft dan eindelijk weer reden om te zeggen: hoera, hoera, hoera!

cc-beeld: Tracey Rennie

Geef een reactie

Laatste reacties (92)