6.072
85

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Deugmensen, leer van onze tegenstanders!

'In verband met het grotere doel mag je immers tegen linkschmensen liegen'

Moderne denkers met een soepele geest die afstand hebben genomen van de politieke correctheid en het verstikkend fatsoen der babyboomers, beseffen dat de westerse manier van leven in gevaar is. Dat zien zij aan de minaretten die hier en daar naast de nog overgebleven kerktorens naar de hemel prikken. Iedere keer als iemand met een oriëntaals uiterlijk naar het mes grijpt of een ongeluk veroorzaakt, dan kraaien zij: ‘zeker weer een verward persoon’. En zij roepen: ‘het heeft allemaal natuurlijk niets met de islam te maken’. Meestal voegen ze daar dan ook nog opmerkingen aan toe als ‘Islam ies vrede’ en zinnen met ‘outkiering,’ want die moderne denkers praten elkaar graag na.

En ze houden van ironie. Ja, zij veroorloven zich soms zelfs een sarcastische opmerking, dit in tegenstelling tot de deugmensen die alles maar vergoeilijken en hoofddoeken verdedigen en zich niet meer herinneren hoe vreselijk zij vroeger de spot durfden te drijven met het christendom. Maar ja, dat was geen bewapende godsdienst. De islam is dat wel. En als wel eens een imam zijn stem verheft tegen een terroristische daad, dan is dat de uitzondering die de regel bevestigt en bovendien gewoon taqquia: moslims mogen tegen andersgelovigen liegen. Dat is toch algemeen bekend.

Vrienden! Deugmensen! Dit kunnen wij ook. Voor het eerst sinds de patriottentijd in de achttiende eeuw kent ons land weer groepen die zich met een politiek doel voor ogen hebben bewapend. Dat leren ons de nieuwsberichten. Een aantal gastjes bij de extreem-rechtse beweging Erkenbrand is bezig met vechtsporten en aanverwante activiteiten om straks de fysieke strijd aan te gaan tegen alles en iedereen die in hun ogen de raszuiverheid bedreigt. Er bestaat al enkele jaren de Anti Terreur Brigade Special Forces, die hetzelfde beoogt. Een van hun leden, voormalig soldaat Vincent Teunissen had een heel arsenaal in huis omwille waarvan hij nu knijp zit. Danny Feelders, een stadgenoot van mij, bevindt zich eveneens in voorarrest. Wegens terroristische dreiging.

Wapengeweld
Zulke verschijnselen komen niet uit de lucht vallen. Zij ontstaan door een bepaald geestelijk klimaat. Het ideologisch fundament van zulke gewelddadige activisten in spe is een veel bredere levensbeschouwing. Het is de leer van Geert Wilders en Thierry Baudet, het zijn de toon en stijl van websites als GeenStijl en de Post Online die inspireren tot wapengeweld. Niet bij iedereen natuurlijk. De meeste fans van deze weblogs en de door hen gepropageerde extreem rechtse chauvinistische ideologie zijn en blijven brave burgers die zich hoogstens wel eens te buiten gaan aan radicale taal op het internet nadat zij hun naam zorgvuldig achter een alias hebben verborgen. Zij doen geen vlieg kwaad. Zij staan als het ware met hun armen over elkaar als straks een ander wél toeslaat.

Toch is het hun leer die de terrorist maakt. Natuurlijk staat er wel eens eentje op om afstand te nemen van wat hij zelf met zijn schrijfsels heeft gekweekt, maar dat moeten wij niet zo serieus nemen. In verband met het grotere doel mag je immers tegen linkschmensen liegen. Dat weet iedereen. En zo dragen de Holmannetjes, de van Amerongetjes, de Pritt Stiftjes en hun epigonen bij aan de ondergang van de westerse beschaving. Samen met de anderhalf miljoen stemmers op Geert en Thierry die veel genoegen scheppen in hun schrijfsels. En dan tellen wij de heimelijke bewonderaars tot in de hoogste kringen van CDA en VVD niet eens mee. Nederland let op uw saeck! Zien jullie, mededeugers, wij kunnen het ook. We zouden het vaker moeten doen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (85)