174
1

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Deze regering wordt overschat

Zelfs tijdens de meest rellerige periodes uit de parlementaire geschiedenis is Nederland niet ten onder gegaan

Koninklijke Hoogheid,

De kogel is door de kerk. Rutte II staat in de steigers en zal snel op uw bordes verschijnen. De chemie tussen Rutte en Samsom spat van het scherm en voor het eerst in jaren lijkt er een kabinet aan te gaan treden dat de rit uit gaat zitten. Wrang genoeg heeft u daar voor het eerst niets aan bijgedragen. De vraag die overblijft is of deze paarse ploeg het land beter of slechter maakt. Ik denk geen van beide.

Tijdens de achter ons liggende verkiezingscampagne werd de kiezer op de vertrouwde bangmakers getrakteerd. ‘De PvdA is gevaarlijk voor het land’, zei Rutte, die op zijn beurt asociaal beleid werd verweten. Hoe het ook zij: de soep werd niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De grote winnaars Rutte en Samsom onderhandelden binnen relatief korte tijd een regeerakkoord bij elkaar en zullen binnenkort aan de slag gaan. Het is verleidelijk te denken dat een op het oog zo positief ogend team met dito programma het land vast en zeker ten goede zal bewegen, maar dit is allerminst zeker. Het achterliggende decennium laat namelijk zien dat een regering maar weinig verandert aan het onderbuikgevoel, of dat nu positief of negatief is.

Zelfs tijdens de meest rellerige periodes uit de parlementaire geschiedenis is Nederland niet ten onder gegaan aan het gekissebis van LPF-bewindslieden, het reclasseringsklasje van de PVV of de beslissing een flinke zak geld richting Europa te sturen om een crisis te lijf te gaan. Het geeft te denken dat Nederlandse huishoudens nimmer zoveel spaargeld hadden als nu, zoals onlangs bekend werd. Nederland is ondanks de zure crisislucht die over het land hangt een steenrijk land. Daar hebben vorige vechtkabinetten niets aan kunnen veranderen.

De conclusie kan dan ook niet anders zijn dat een regering wordt overschat. Een goed kabinet kan een positief gevoel door het land jagen en op details zaken ten positieve veranderen maar op de golven van de wereldeconomie is het reddingsbootje Nederland niet in staat op eigen kracht een storm te overleven. De polarisatie lijkt er door dit kabinet een beetje af en dat is een goed iets.

Ik neem aan Hoogheid, dat u met mij hoopt op een kabinet waar alle Nederlanders hun vingers bij af likken.

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft.

Volg hem op Twitter

Dennis l’Ami debuteerde in 2011 met de roman De Eeuwige Mens.

Geef een reactie

Laatste reactie