820
19

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Diarree van de hotel-tv

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het smerigste plekje van uw hotelkamer

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Zit je vaak in een hotel? Heb je enig idee welke oppervlakken daar de meeste bacteriën bevatten? We dachten dat het de deurklink en de lichtknopjes waren, maar een onderzoek van de University van Houston in Texas in hotels in de VS laat zien dat de afstandsbediening van de televisie zo’n beetje de meeste bacteriën bevat. 

De resultaten werden gepresenteerd op de algemene vergadering van 2012 van de American Society of Microbiology. De onderzoekers zochten naar de niveaus van met name colibacteriën die in de ontlasting voor komen. Die zitten uiteraard in grote hoeveelheden op het toilet en de wastafel in de badkamer, maar behalve de afstandsbediening bleken ze ook vooral op de schakelaar van het bedlampje te zitten. In een hotelkamer heb je overigens niet alleen te maken met de micro-organismen van vorige bewoners: voorwerpen op de karretjes van het personeel spelen een rol bij ver verslepen van bacteriën van de ene kamer naar de andere. Diarree van de TV?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)