918
21

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dick Maas schildert het land van de angst

Sint Nicolaas mag niet worden gedemoniseerd.

Dat is de kennelijke gedachtengang bij de ouders die protest aantekenen tegen de trailer en de affiches voor de nieuwe film van Dick Maas, Sint. Daarin wordt de goedheiligman op schokkende wijze neergezet als seriemoordenaar en dat zou de onschuldige kleinen maar de stuipen op het lijf jagen.

Dick Maas haalt zijn schouders op over wat in ons land zo’n beetje sinds het begin van deze eeuw “de ophef” heet maar toch zit er meer achter. De bezwaren tegen de affiches en de trailer voor Sint zijn een uitdrukking van de algemene angst die door het land waait en het maatschappelijk haken naar veiligheid. Ze komen voort uit dezelfde mentaliteit die er het afgelopen jaar voor gezorgd heeft dat veel feestterreinen lijken op vestingen, omgeven door een klein legertje verkeersregelaars, zogenaamde service-medewerkers en bewakers. Ze horen thuis in de sfeer die het Ministerie van Justitie heeft omgevormd tot het Departement van Veiligheid zodat Nederland nu zo ongeveer het enige land ter wereld is waar uit de namen van de verschillende onderdelen van de overheid de term Justitie (gerechtigheid betekent dat) is verdwenen: als de mensen maar niets kan overkomen, dan is alles goed: camera-registraties, uitpeilen van mobiele telefoons, afluisteren. En als scholieren zich verzamelen, zijn het hangjongeren die moeten worden aangepakt.
Dick Maas heeft dit Nederland van de angst – misschien onwillekeurig – waarschijnlijk te perfect getroffen in zijn Sint. Zelfs het masker van de goedheiligman verbergt een monster.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (21)