511
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Die mooie schoenen kopen? Snel beslissen!

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de mechanisme achter onze besluitvorming

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Winkelende vrouwen en mannen die ongeduldig op hen wachten weten dit al jaren lang: hoe meer tijd je neemt voor een beslissing des te moeilijker het is. Onderzoek toont dat aan. 

De onderzoekers ontdekten dat als je de procedure voor een simpele keuze langer maakt het belang ervan groter lijkt en het moeilijker wordt tot een besluit te komen. Hoed deden die onderzoekers dat? Ze boden twee soorten reizen aan, een snelle gerieflijke en een lange moeizame. Beide soorten reizen werden op twee verschillende wijzen aangeboden: eenvoudig in goed leesbare letters en ingewikkeld in kleine lettertjes. Gemakkelijk leesbaar aangeboden konden de mensen die een moeilijke reis moesten kiezen snel tot een beslissing komen, maar bij de moeilijke presentatie van de gemakkelijke reis was het omgekeerd.

Er zijn meer dingen die onze keuze beïnvloeden zonder dat we het door hebben. Uit onderzoek blijkt dat als je een snelle beslissing moet nemen je meestal voor de eerste optie gaat. Dat is zo bij talentenshows op TV of bij adviezen van je bank.

Ik heb overigens het gevoel dat de spindokters van onze politici dat precies weten. En ook professionals – zoals artsen over een behandeling – die hun cliënt een keus moeten laten maken en niet te veel tijd hebben maken er gebruik van. Ze leggen eerst kort en duidelijk de door hen geprefereerde optie voor en daarna ingewikkelder de tweede. Dat scheelt ze meestal een hoop gedoe.

Het gezonde weetje van zaterdag: Nieuw ongezond beroep: dominee

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)