3.379
60

Geboren 1969, Rotterdam. Vertaler. Woonachtig in het zuiden van Italië.

Die poster van Leefbaar Rotterdam

Erdogan zou ook niet vies zijn van dergelijke posters, om de Gülenisten mee te demoniseren.

cc-foto: Frans Berkelaar

We zien, komend van links (en in een tekening is niets toeval), een horde woeste, bruine mannen (en één vrouw met hoofddoekje) onder een zee van Turkse vlaggen. Het zijn marionetten, bediend door twee benige, gifgroene handen die oprijzen uit de minaretten van een moskee, midden in beeld. Rechts kijken wat witte ouden van dagen, een moeder met kind en twee mannen angstig toe. Op de achtergrond zien we de Erasmusbrug. Eronder, in wit op een rode band, “De Vijfde Colonne.”

We zijn dus in Rotterdam, het Rotterdam van Leefbaar Nederland. Het doet me serieus pijn, deze poster. Het is een afschuwelijke, hatelijke voorstelling die echoot van een geschiedenis die in mijn stad onuitwisbare sporen heeft achtergelaten, maar ik ga proberen om nu eens niet daarover te beginnen.

We zien Turken afgebeeld als gevaarlijke, willoze marionetten van de islam, of van de moskee, of van Erdogan, of allemaal – dat is niet duidelijk. Maar het is een massa, een ruime meerderheid ten opzichte van de welgeteld zeven Nederlands uitziende figuurtjes rechts.

In werkelijkheid maken Turkse Nederlanders zo’n acht procent uit van de bevolking van de Maasstad – dat is een naar boven afgerond cijfer uit 2014. Grofweg 50.000 mensen. Zo’n duizend – sommige media noemen ‘een paar duizend’ – Turken waren betrokken bij de rellen waar deze poster aan lijkt te willen herinneren. Als het er drieduizend waren, en dan zet ik hoog in, dan is dat zes procent van de Turkse bevolking van Rotterdam. Of een half procent van de complete bevolking van Rotterdam.

Er bestaat dus geen massale Turkse ‘vijfde colonne’. Ik weet wel dat zo’n citaat van de Heilige Pim het goed doet bij de Leefbaren, maar het is gelul. Dat was het toen al, en dat is het nu nog steeds. Er bestaat geen massa, gedreven door een ‘onzichtbare hand’ uit Ankara of de moskee. Er bestaan Erdogansupporters – maar het is niet eens annemenlijk dat de Turkse politieke voorkeur van Nederlandse Turken een gevaar is voor Nederland. Mijn Nederlandse politieke voorkeuren zijn ook niet van invloed op hoe ik over Italië denk. Het zijn andere werkelijkheden.

Bovendien zou Leefbaar blij moeten zijn met die Erdogansupporters. Erdogan is een autoritaire, nationalistische leider die een herstel van traditionele waarden voorstaat. De Leefbaren, de PVV en de fascisten van Baudet hebben de mond vol over onze normen en waarden – welnu, Erdogan is een leider die de normen en waarden van zijn land gewoon afdwingt. Die Turken op de tekening zouden van rechts moeten komen. Van een werkbezoek aan Turkije zou Eerdmans meer kunnen opsteken dan van een avondje gelul met de usual suspects in het restaurant van Theater Walhalla.

Erdogan zou ook niet vies zijn van dergelijke posters, om de Gülenisten mee te demoniseren. Want autoritaire leiders – zo leert ons de geschiedenis – hebben nu eenmaal een vijand nodig, echt of ingebeeld, om de schapen onder het volk over te halen om achter hen aan te marcheren.

Maar ik vermoed dat Eerdmans dat laatste allang begrepen heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)