1.894
53

Fractievoorzitter PvdD

Marianne Thieme (1972, Ede) is fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Thieme was in 2003 en 2006 lijsttrekker van de partij. Zij werkte onder meer bij B&A groep onderzoek en advies BV en de Stichting Wakker Dier.

Diederik, hou vast aan je idealen!

Je hebt de unieke kans om nu het kabinet Samsom 1 te formeren. Een kabinet dat zou kunnen inzetten op een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid

Beste Diederik,
Op 12 augustus verscheen de Groene Fee aan je bed. Ze wist dat je het opspattende water miste, het kwajongensgedrag, het dingen losmaken. Dat je in een politiek wespennest terecht gekomen was, waar de non-violent direct action die je tijdens zeven jaar Greenpeace leerde, zwaar op de proef gesteld werd. En ze wist dat de PvdA op slechts vijftien zetels gepeild werd, te weinig om het verschil te maken in een nieuwe regering. Uit respect voor je zeven jaar in dienst van duurzaamheid, mocht je drie wensen doen.

Je hoefde niet lang na te denken. Je eerste wens was om acht Drykorn kostuums aangemeten te krijgen, hoewel je wist dat je partijvoorzitter je zou vervloeken als hij ervan hoorde. Je tweede wens was twee keer zoveel zetels als de peilingen voorspelden, binnen een maand tijd dus. En je laatste wens was om Ruttes Rechtse Rotbeleid, zoals jij dat noemde in campagnetijd, uit het torentje te verdrijven.

De Groene Fee gaf je meer dan je vroeg. Je kreeg naast de kostuums ook nog acht Oger hemden+dassen, de gevraagde verdubbeling van het zeteltal werd vanwege je belofte Rutte uit het torentje te verdrijven, voorzien van een bonus van nog eens acht zetels extra. Met achtendertig zetels moest het kunnen lukken, en om het je nog gemakkelijker te maken zorgde de Groene Fee er ook nog voor dat de partijen die veelbelovend over dieren, natuur en milieu in hun verkiezingsprogramma’s geschreven hadden, een meerderheid haalden. Al je wensen vervuld, het eerste kabinet Samsom zou nog voor het herfstreces beëdigd kunnen worden.

Maar toen. Toen kwam de periode van verkenners en informateurs. De periode waarin nietszeggend breed glimlachen  het leek te winnen van alles wat je de Groene Fee gevraagd en beloofd had. Nooit had je tijdens je Greenpeace tijd kunnen denken dat je idealen te verwezenlijken zouden zijn via samenwerking met de directie van de kerncentrale Borssele of de rederij die de Nisshin Maru op walvisjacht stuurde.

En nu was je in de euforie van de ongekende verkiezingszege gaan geloven dat de kiezers die met een stem op jou Rutte uit het torentje hadden willen verdrijven, je een carte blanche gegeven hadden om Rutte aan een volgende termijn te helpen! Het waanidee dat er synergie zou kunnen uitgaan van het combineren van de verschillen van water en vuur, van dag en nacht. Van het corrumperen van de meest pregnante ideologische tegenstelling van de Nederlandse democratie, zoals Marcel van Dam schreef.

Diederik, wordt wakker en hou vast aan je idealen. Je moet er toch niet aan denken dat je je Drykorn pakken zult verslijten van het ongemakkelijk heen en weer schuiven in de Treveszaal bij het uitvoeren van Bernard Wientjesbeleid? Als vicepremier op de achterbank van een energielabel D dienstauto in het kabinet Rutte 2?

Je hebt de unieke kans om nu het kabinet Samsom 1 te formeren. Een kabinet dat zou kunnen inzetten op een beleid dat gebaseerd is op mededogen en duurzaamheid. Een kabinet dat niet geld centraal stelt, maar het meest kostbare wat we hebben: schone lucht, schoon water, biodiversiteit en het respecteren van de draagkracht van de aarde. Een kabinet dat het belang van de zwaksten zou beschermen tegen het recht van de sterkste.
Een kabinet dat brede steun zou kunnen verwerven door niet alleen te leunen op een regenboogcoalitie in het parlement van PvdA, SP, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren, mogelijk gedoogd door 50+, maar ook ministersposten zou kunnen verschaffen aan verlichte VVD-ers en CDA-ers als Pieter Winsemius en Herman Wijffels. Een kabinet dat geschiedenis zou schrijven, en dat de kiezers die in de laatste maand voor de verkiezingen hun hoop en vertrouwen op jou stelden, niet zou beschamen.

Alle wensen die de Groene Fee vervulde, zouden ten goede kunnen komen aan het nieuwe beleid dat je zo vurig wenste. Verlies je nu je idealen, dan verlies je vertrouwen en de volgende verkiezingen. Jij hebt de sleutel van het torentje in handen, zoals je wenste. Wordt het Samsom 1 of Rutte 2? Maak je geen zorgen over de Eerste kamer. Dat hebben voorzitter de Graaf (VVD) en Eelco Brinkman (CDA) al laten weten, en Niko Koffeman heeft je een tip aan de hand gedaan hoe je het voorbeeld van Abraham Kuyper uit 1904 zou kunnen volgen als de senaat toch niet meewil. You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one!

Tot gauw!

Volg Marianne Thieme ook op Twitter


Laatste publicatie van MarianneThieme

  • De kanarie in de kolenmijn

    co-auteur: Ewald Engelen


Geef een reactie

Laatste reacties (53)