837
31

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Diederiks Rock and Roll

Of noem het swing. It don't mean a thing if it ain't got that swing. Levensgevoel, dat is wat de PvdA nodig heeft

Volgens de NRC was Diederik Samsom in zijn schooltijd rock and roll. Dat is goed nieuws voor de Pvda, want die partij heeft veel rock and roll nodig. Het heeft te maken met levensvreugde, met hoop en als wij H.J.A. Hofland mogen geloven mooie meiden. Althans, ik herinner mij dat de nestor van de opinieleiders in de jaren zeventig al een stuk schreef, waarin hij constateerde dat op de congressen van succesvolle politieke bewegingen altijd veel aantrekkelijke vrouwen kwamen. Op basis daarvan voorspelde hij destijds een verkiezingsoverwinning voor D66.

In de peilingen staat de PvdA er treurig voor. Het kan per week wel eens een zeteltje schelen maar de cijfers blijven niet minder droevig dan die voor het CDA. Toch zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die graag op de PvdA willen stemmen. Ik bedoel daarmee niet de luitjes die Wilders omarmd hebben omdat de PvdA de arbeiders met buitenlandse buren in de steek zou hebben gelaten of die zogenaamd heimwee hebben naar Drees, toen de PvdA nog “redelijk” was.  Zij zijn voor de sociaaldemocratie verloren en zullen altijd blijven uitzien naar een rattenvanger om achteraan te dansen. Vergeet ze.

Het gaat om kiezers die hun kostbare stem nu eens hier en dan weer daar in veiligheid proberen te brengen omdat die zwabberende en vage PvdA niet goed duidelijk weet te maken waar wij voor staan, de Nederlanders die zien hoe ons land door een stel nationalistisch ingestelde geestdrijvers het verval in wordt gedreven en tot een irrelevante factor gemaakt in Europa. Zo’n taak vertrouw je niet toe aan een stelletje zielloze apparatsjiks.

Daarom moet de PvdA weer interessant worden, een partij zijn waarvan je een goede bui krijgt. Goede ideeën zijn niet genoeg. Het gaat ook om sabor. Wat is sabor? Echte salsadansers hebben sabor, dit in tegenstelling tot de paren die de aangeleerde pasjes één voor één afwerken. Of noem het swing. It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Levensgevoel.

Dát tot stand brengen is een titanenkarwei. Vooral omdat het een gevoelskwestie is die zich niet zo gemakkelijk in woorden laat vangen. Maar het moet wel. En voor de rest: let the good times roll!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (31)