1.721
15

Journalist

Marie-Claire van den Berg is journalist. Ze schrijft voor uiteenlopende publicaties van Volkskrant magazine tot Viva. Najaar 2011 publiceerde ze het boek 'Groen Doen, verslag van een zoektocht naar klimaatvriendelijk leven'. Voor het tv-programma Kassa verzorgde ze de rubriek over groene producten. Sinds april heeft ze iedere zaterdag een column in De Telegraaf.
Haar eigen website is http://groendoen.nu/

Dieren eten om de wereld te redden

Het boek van Jonathan Safran Foer stelde me de vraag: 'Wat deed jij toen je de waarheid hoorde over het eten van dieren?' Iets anders dan hij.

‘Boek uit, gehaktbal weg’, kopte Trouw toen het boek Dieren Eten van Jonathan Safran Foer verscheen. Vleeseters die dat wilden blijven, konden beter met een grote boog om het boek heen lopen, schreef de krant eind vorig jaar.

Ondanks het feit dat ik erg gehecht ben aan een lekker stukje vlees, besloot ik het risico te nemen en begon met lezen. Het boek maakte een verpletterende indruk op me. Ik wist in grote lijnen wel dat we slecht met kippen, runderen en varkens omgaan, maar de manier waarop Safran Foer de details heeft omschreven en de feiten heeft samengevoegd is zó treffend en scherp dat je na de laatste bladzijde niet anders kan dat walgen van de dingen die wij doen om vlees te kunnen eten. Ik zal nooit meer schouderophalend langs de kiloknallers in de supermarkt kunnen lopen. Of zonder koude rillingen toe kunnen kijken kijken hoe iemand een voordeelpak karbonades afrekent. 
Eén zin over de vlees-industrie uit Safran Foer’s boek die me vooral bij is gebleven is deze: “Wij kunnen ons niet beroepen op onwetendheid, alleen op onverschilligheid. Wij zijn van de generatie die beter zou moeten weten. Wij waren erbij toen de kritiek losbarstte op de bio-industrie, en dat is een last en een kans. Wij zijn degenen aan wie gevraagd zal worden: Wat deed jij toen je de waarheid hoorde over het eten van dieren?”
Mijn antwoord is: ik ging naar de slager en kocht een biefstuk.
Tijdens het maken van zijn boek werd Safran Foer voorgoed vegetariër. Maar nu ik zijn verhaal heb gelezen vind ik het juist belangrijk om vlees te blíjven eten. Geen industrieel vlees, ik denk niet dat ik dat ooit nog zonder walging van de wereld en mijzelf zal kunnen doen, maar vlees van dieren die met zorg zijn gehouden en humaan zijn geslacht. Ik vind dat de boeren die met respect voor de dieren en het milieu werken die steun verdienen, zodat ze het hoofd beter boven water kunnen houden en een serieus alternatief voor de vee-industrie kunnen zijn. 
Een wereld waarop niemand vlees eet is geen realistisch ideaal. Een wereld waarop mensen met mate en respect voor de dieren en het milieu (en voor zichzelf trouwens!) vlees eten lijkt me haalbaarder. Volgens mij bereik je meer met zo’n voorbeeld dan met dat van de die hard vegetariërs die willen dat we helemaal geen vlees meer eten.
Sinds vorige week heeft stichting Varkens in Nood een nieuwe ambassadeur, de Belgische schrijver Dimitri Verhulst. Verhulst is geen vegetariër. Laat hem zo’n nieuw voorbeeld zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)