4.443
45

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dijkhoff gaat de wachtgeldduiten terug storten, let maar op

Door het incasseren van wachtgelden bovenop een riant salaris heeft Dijkhoff het recht van spreken verloren op een groot aantal terreinen dat de VVD lief is

cc-foto: Roel Wijnants

Ze zeggen wel eens: een vogel in de hand is beter dan tien in de lucht. In dat licht bezien is het heel voorstelbaar dat Klaas Dijkhoff dacht: “Kip, ik heb je”. Of: “Zo komt Jan Splinter door de winter”. Of: “Een klein visje, een zoet visje”. En hij incasseerde die 66.000 euro. Je weet in de politiek nooit hoe je er over twee jaar voorstaat.

Aan de andere kant: bij die tien vogels in de lucht hoorde het premierschap en dat gaat op deze manier definitief aan de grijpgrage handen van Dijkhoff voorbij. Een burgemeesterschapje na een redelijke wachttijd is het beste wat er in zit.

En Mark Rutte hoeft niet bang te zijn dat een aanstormend talent hem van zijn vierde ambtsperiode afhoudt
Door het incasseren van wachtgelden bovenop een riant salaris heeft Dijkhoff het recht van spreken verloren op een groot aantal terreinen dat de VVD lief is. Als hij ooit nog opkomt voor strengheid tegen uitkeringstrekkers in welke vorm dan ook, dan zal hij in zijn gezicht uitgelachen worden vanwege die 66.000 euro and counting.

Hij heeft zijn geloofwaardigheid verloren, juist ook in de ogen van rechtsdragend Nederland dat niet gediend is van wachtgelden en bijbehorende emolumenten. Dijkhoff en het vragen om zuinigheid, dat is van nu af aan meer iets voor een satirisch youtube kanaal. Het is gedaan. Het is voorbij. Altijd zal hij die 66.000 euro als een vaan voor zich uitdragen en als hij die langs de weg probeert neer te zetten, krijgt hij hem door de omstanders onmiddellijk weer in de handen gedrukt.

Daarom gaat Dijkhoff om te redden wat er nog te redden valt berouw krijgen. Let maar op. En die duiten terug storten.

Anders is het voorbij. En hij wil meer van het leven: eer, roem, logeplaatsen. Geen burgemeesterschap van Roosendaal en Nispen. Zoals bijbelvast Nederland het zegt: “Als David zijn volk telde, verloor hij de strijd”.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (45)