1.472
15

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dijsselbloem hangt een piñata boven de oppositie

'Dan moeten ze wel op het feestje blijven en niet weglopen'

Eens kijken of we een nieuw leenwoord aan de Nederlandse taal toe kunnen voegen: piñata. Een piñata hangt op elk goed georganiseerd kinderfeest in Zuid-Amerika aan het plafond. Het is een kleurige pop van dik papier maché , gevuld met snoep en de feestende kinderen moeten die met stokken kapot zien te slaan zodat alle heerlijkheden op de grond kletteren. In ons multiculturele Nederland zijn ze tegenwoordig ook in allerlei vormen en maten te krijgen. Prijzen: ongeveer vanaf achttien euro.

Het lijkt wel of Nederland een politieke piñata te zien krijgt. Nu de onderhandelingen over de begroting met de gedoogpartijen D66, SGP en ChristenUnie in volle gang zijn, heeft de tot gisteren nog zo zuinige minister Dijsselbloem ontdekt dat er allerlei “meevallers” in het verschiet liggen. Met andere woorden: voor brave kinderen hangt er heel wat lekkers aan het plafond maar dan moeten ze wel op het feestje blijven en niet weglopen. Anders kunnen ze niet mee graaien naar de inhoud van de piñata als die ineens openbarst.

Het is een scherp contrast met de grote zuinigheid waaraan wij gewend zijn. Tot voor een paar maanden stond het gezicht van de minister standaard op onweer. Hij was gefixeerd op het financieringstekort dat niet alleen ons maar ook onze kindskinderen de das om dreigde te doen. En nu ineens breekt het herstel uit met een schijnbaar volle staatskas. Het kan niet anders of die gulheid heeft te maken met het feit dat wij over een dikke week of zes alweer naar de stembus mogen voor het Europees Parlement. Tot zo lang blijft de zon schijnen.

Ondertussen neemt de werkloosheid toe. Tegelijkertijd wordt de duur van de WW sterk verkort terwijl het ontslagrecht is versoepeld. Ouderen die zorg nodig hebben, krijgen vanaf 1 januari 2015 eerst een onderzoek voor de kiezen: de gemeente komt kijken of de kinderen en de buren niet een steentje kunnen bijdrage? Dijsselbloem mag dan een feestje geven, bij Klijnsma en van Rijn komt de burger op de koffie. Dan helpt een grijpstuivertje hier of daar aan genadig toegekende lastenverlichting niet.

Als de piñata uiteindelijk scheurt, krijgt elk graaiend kind afzonderlijk maar een paar snoepjes te pakken. Dat zal ook nu gebeuren. D66, CU en SGP zullen er niet minder om glunderen en applaudisseren. Kijk eens wat zij voor elkaar gekregen hebben.

Hun oppositiehandje is gauw gevuld.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (15)