5.947
34

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dijsselbloem is geen brandweerman maar een pyromaan

Niet de Grieken waren afgelopen weekend de fantasten

Met dat oude dieseltje is het centrum van Utrecht voor U nu al verboden terrein. Weldra komt U nog veel meer binnensteden niet in. Maar daarom niet getreurd. U verkoopt het wagentje voor veertigduizend euro. Met dat geld lost U een stuk van Uw hypotheek vervroegd af. Bovendien begint U klein met een internetwinkeltje. Wellicht houdt U nog geld over voor een schoner tweedehandsje ook. Bovendien komt U nu in aanmerking voor een lening om de restschulden van Uw failliete videotheek te herfinancieren.

Zo ongeveer ziet de deal eruit die de Griekse premier Tsipras gedwongen was te tekenen. Een hoeksteen daarvan is een nieuwe onderneming onder toezicht van de geldschieterslanden die Griekse staatsbedrijven voor bij elkaar vijftig miljard euro moet verkopen. De opbrengst is bedoeld voor aflossing van de staatsschuld, het overeind houden van de banken en investeringen in de economie.

Die vijftig miljard zijn volledig uit de lucht gegrepen. Het gaat vaak om bedrijven met wormstekige technologie en een moeizame bedrijfsvoering. Ze moeten hun opbrengsten binnenhalen in een economie met een gebroken rug. Wie weet, zijn daar wel speculatief ingestelde financiers of sprinkhaanbedrijven voor te vinden, maar vijftig miljard zullen ze nooit op tafel leggen. Bij lange na niet. Men zal genoegen moeten nemen met een bodemprijs, zeker als de tijd dringt en men gedwongen is om snel uit te verkopen.

Daarmee gaat een belangrijk deel van het reddingsplan in rook op. Het gevolg zal zijn dat Griekenland nog minder dan nu in staat zal zijn om zijn schulden af te lossen, ook op de zeer lange termijn. De tachtig miljard nieuwe leningen – als het bij tachtig miljard blijft – om de actuele schulden te herfinancieren zijn weggegooid geld. Het is een hoge prijs om een beetje tijd te kopen.

De afgelopen weken zijn Varoufakis, Tsipras en hun voorgangers in de media van de noordelijke EU-landen met graagte weggezet als frivole flierefluiters en onverantwoordelijke casinoklanten. De verontwaardigde leiders van de overige eurolanden blijken geen haar beter met de laatste kans die ze Griekenland nu zogenaamd geven. Het is een kaartenhuis dat bij het minste zuchtje tegenwind omvalt. De Schäubles en de Dijsselbloems waren dit weekend de financiële avonturiers, niet de Griekse onderhandelaars. Zij waren de fantasten, niet Varoufakis en zijn opvolger.

Jeroen Dijsselbloem was trots en blij dat hij zijn voorzitterschap van de eurogroep heeft behouden. Hij bouwt liever op dan dat hij branden blust, zo liet hij optekenen door het dagblad Trouw nadat hij in dat eindeloze vergaderweekend met zijn collega’s een economische veenbrand had aangestoken. Wat erger is, hij denkt echt dat hij een brandweerman is en geen pyromaan.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Noot van de redactie: Wegens technische storingen in het systeem van Joop waardoor reacties en views niet zichtbaar waren, is dit artikel opnieuw geplaatst. Daarbij zijn de oorspronkelijke reacties verloren gegaan. Onze excuses daarvoor. Het probleem treedt sinds enige dagen op bij meer artikelen. Hopelijk wordt het snel verholpen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (34)