2.754
160

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dit land is op van de zenuwen

Het is tijd voor koelbloedigheid

Er zijn te veel mensen in Nederland die zich gedragen of ze Jezus Christus zijn, maar het is toch wel bijzonder als iemand uit die categorie in het Concertgebouw het woord neemt om dit aan een opgeprikt door koningin Beatrix opgeluisterd publiek daadwerkelijk uit te leggen.

De spreker begon over de naam van Allah en het publiek luisterde stijf van schrik naar zijn inleiding, terwijl op de achtergrond leden van het orkest stilletjes wegslopen met medeneming van hun instrumenten. Dat merkte de vlees geworden Messias en toen maakte hij een cruciale fout. Hij zei: “Ik heb heus geen bom bij me”. Daardoor sloeg de stemming om en een verontwardigd kijkend mannetje trok hem de microfoon uit de handen. Hem wacht waarschijnlijk een langdurig voorarrest in hetzelfde huis van Bewaring waar de waxinelichtwerper zijn symbolische daad overdenkt.

Een dag tevoren sprak de politie haar twijfel uit over het bestaan van de snelwegschutter die in Rotterdam en omstreken de gemoederen al dagen lang in beweging houdt. Pas na veel commotie en onderzoek vroeg iemand zich af hoe het kwam dat er nooit hulzen of kogeltjes gevonden werden in de getroffen auto’s. Was er mischien iets anders aan de hand?

Er is iets anders aan de hand. Achter alles en iedereen zoeken wij een dader. Ondanks alle reclames van Autotaalglas denken we meteen dat onze ruit beschoten is. Elke moslim draagt een bom tot het tegendeel bewezen is. Dit land is op van de zenuwen. De samenleving is schichtig geworden.

Vroeger waren we op weg naar de toekomst. Nu schuifelen we met de dood in het hart over een bochtig bospad en we houden onze adem in als we een tak horen kraken. Dat is nog tot daaraan toe, maar ons staan werkelijke gevaren te wachten. Vanmiddag nog verklaarde Gerrit Zalm in Buitenhof dat de banken elkaar “niet helemaal” vertrouwen. Daaarom geven ze elkaar geen leningen meer op de lange termijn. Hij vond daarentegen dat wij gewone hardwerkende burgers die banken wel moesten vertrouwen.

Ondertussen heeft Griekenland zichzelf zo kapot bezuinigd dat de economische krimp veel ernstiger vormen aanneemt dan was verwacht, zodat de situatie er alleen maar hopelozer op is geworden.

We schrikken te snel van dingen die er niet toe doen. We zien snelwegschutters waar ze niet zijn. Daardoor besteden we geen aandacht aan de echte bedreiging. Het is tijd voor koelbloedigheid. 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (160)