Laatste update 11:28
1.847
53

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Als hij die documenten echt heeft gemist, is Rutte te licht voor het premierschap

Onze politici zijn te fantasieloos om in grote stijl te stelen. Althans, dat willen wij met zijn allen graag geloven

De kadaverdiscipline van de coalitie heeft zijn werk gedaan. Premier Mark Rutte overleefde de tegen hem gerichte motie van afkeuring ook al omdat de SGP hem niet in de steek liet. Dat laatste was te verwachten. Men is daar uiterst gezagsgetrouw op basis van het bijbelwoord: “De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs”.
Een mens had niet eens véél politiek inzicht nodig om deze uitkomst te kunnen voorzien. Elke week meten de meningspeilers het buitengewoon geringe vertrouwen van het electoraat in Rutte III. Een gevallen kabinet met vervroegde verkiezingen zou de coalitiepartners zwaar beschadigen, behalve de ChristenUnie met haar stabiele achterban die niet wijkt, wat voor capriolen de voorlieden ook uithalen. Slechte prognoses versterken een kabinet. Dat heeft Rutte II laten zien.

RutteDe premier kon zich dan ook veroorloven de kamer te vullen met een mist van woorden om toch vooral de schijn op te houden dat hij niets over de nu vrijgegeven documenten met betrekking tot de dividendbelasting wist, althans dat hij alles was vergeten. Hij had er immers geen herinnering aan. Het ene oppositiekamerlid na het andere kwam naar voren om Rutte in het nauw te brengen maar uiteindelijk overwon de macht van het getal.
In Latijns Amerika zou niemand verbaasd zijn over zijn brandend verlangen om de dividendbelasting af te schaffen. Men zou daar zeggen: “Vind je het gek? Die man moet straks ook verder. Hij heeft jarenlang bij Unilever gewerkt voor hij van zijn grote bazen de politiek in mocht. Nu heeft hij ze gematst. Straks is Rutte weer aan de beurt. De ene hand wast de andere”. Vervolgens ging men schouderophalend aan de affaire voorbij. Dit is nu eenmaal zoals de politiek werkt.

Maar we zijn niet in warmbloedig Latijns-Amerika. Wij verkeren in een koud kikkerland waar het er anders aan toe gaat dan in Quito of Bogotá. Onze politici zijn te fantasieloos om in grote stijl te stelen. Althans, dat willen wij met zijn allen graag geloven. Stel nu eens dat Rutte helemaal niet loog. Dat hij echt de brisante documenten over de dividendbelasting over het hoofd heeft gezien. Of dat hij de inhoud was vergeten. Hoeveel wezenlijke informatie mist deze bewindsman dan nog nog meer? Uit luiheid, uit frivoliteit, vanwege het onvermogen om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Staat de besluitvorming over zaken die miljarden kosten, op dit niveau? Wordt er zo slordig geregeerd? Is het zo treurig gesteld met de kennis van zaken?

Als Rutte die papieren echt niet heeft doorgenomen, dat zou pas ernstig zijn. Dan geeft hij een verbijsterend brevet van onvermogen af. Hij blijkt daardoor te licht voor het premierschap. Rutte verdient in dat geval een beter lot dan steeds maar weer een nieuwe termijn in het Torentje. Het kan lang duren, het kan kort duren. maar elk mens gaat kapot aan een functie waar hij of zij niet tegen opgewassen is. Het is jammer dat de oppositie hem niet wist te bevrijden van de macht waaraan hij met zo pijnlijk klemmende kluisters ligt vastgeklonken. Zijn aftreden zou beter zijn voor iedereen. En voor hem zelf net zo goed. Te hoog gegrepen. Jammer.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (53)