1.668
11

Tweede Kamerlid 50Plus

Corrie van Brenk. Ván 50PLUS, vóór iedereen. Vakbondsvrouw in hart en nieren. ‘Waar ik ook kom met de vakbond: overal zijn 50plussers die snappen dat als je iets wil veranderen in dit land, je daar sámen voor moet opkomen. En echt niet alleen voor henzelf; net zo goed voor hun collega’s, kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat zij een inspiratie kunnen zijn voor al die anderen die óók vinden dat het beter kan.’ Corrie van Brenk werkte zich op van administratief medewerker in de thuiszorg tot voorzitter van de grootste FNV-vakbond voor ambtenaren en zorgmedewerkers. Ook was ze cao-onderhandelaar en zat ze in het bestuur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Doe-het-zelf-pensioen

Het kabinet lijkt doof voor de bezwaren en zorgen

Goede zorg moet je voortaan maar zelf regelen met buren en familie, is de boodschap van het kabinet aan heel veel ouderen en gehandicapten. Deze doe-het-zelfgedachte zit ook achter het kabinetsplan om de pensioenopbouw te verlagen. Mensen die heel veel geld opzij kunnen zetten voor later, hoeven zich geen zorgen te maken. Maar het kabinet vergeet dat dit voor de meeste mensen in Nederland niet opgaat.

GroenLinks gaf zaterdag op het partijcongres een belangrijke boodschap aan Den Haag, waar nu de laatste hand wordt gelegd aan plannen om het opbouwpercentage naar beneden te schroeven. Het gevolg hiervan zou zijn dat mensen fors minder pensioen kunnen opbouwen. Bram van Ojik wil niet tekenen voor zo’n ‘rechts pensioen’. Eerder strandde de poging van het kabinet om de pensioenopbouw drastisch te verlagen in de Eerste Kamer. Partijen als het CDA, de ChristenUnie, D66 en GroenLinks namen daarmee hun verantwoordelijkheid voor de pensioenen in de toekomst. Denk aan al die mensen die nu beginnen aan een loopbaan in de zorg, aan leraren, douaniers, medewerkers in gevangenissen… als het kabinet zijn zin krijgt, kunnen de jonge generaties straks niet meer rekenen op een fatsoenlijk pensioen.

Het kabinet lijkt doof voor de afstraffende woorden van de senaat. Het kabinet lijkt doof voor de oproep vanuit vakbonden en werkgevers om te kiezen voor een goede pensioenopbouw. Doe-het-zelven blijft het uitgangspunt voor al het sociaal-economisch beleid. Maar als je even nadenkt, zie je dat het pensioenplan niet toekomstbestendig is. In de toekomst zouden mensen namelijk meer dan 51 jaar in plaats van 40 jaar moeten werken voor hetzelfde pensioen als nu. Dat is echt te gek. 45 jaar werken is meer dan genoeg. Maar dan moet het opbouwpercentage wel minstens 2% blijven, dat staat niet voor niets in het Sociaal Akkoord.

Ik maak mij, samen met heel veel leden van Abvakabo FNV en met veel economen, ernstige zorgen over het pensioen van mensen. Een van de beste pensioenstelsels ter wereld dreigt in rap tempo te worden afgebroken, alleen maar met het smoesje om op korte termijn een bezuiniging door te voeren. ‘Easy money’ noemen we dat.

Nu praat het kabinet over het opbouwpercentage. Maar vergeet niet dat staatssecretaris Klijnsma ook bezig is om via een aanpassing van het FTK de hoogte van de pensioenuitkeringen en pensioenopbouw verder terug te dringen. En dan wordt ook nog eens vergeten dat er een groot probleem is op de arbeidsmarkt; we kunnen er niet meer vanuit gaan dat mensen 45 jaar lang onafgebroken werken.

Het wordt tijd dat het kabinet kijkt naar oplossingen, in plaats van vergroten van de problemen. Er zijn genoeg manieren om te bouwen aan onze economie, in plaats van te slopen. De sleutel ligt nu in handen van de ChristenUnie, het CDA en GroenLinks. Eerder namen zij ook al in de Eerste Kamer hun verantwoordelijkheid voor een goed pensioenstelsel. Met dit doe-het-zelf-kabinet dat zich niets aantrekt van geluiden uit de samenleving, hebben we waakhonden van ons pensioenstelsel hard nodig.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)