506
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het verband tussen creativiteit en depressies

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tieners die na schooltijd toneelspelen, muziek maken of fictie schrijven
blijken vaker depressief te zijn. Betekent het dat creativiteit en depressiviteit op een of andere manier samenhangen? Maar hoe dan?

De onderzoekers hadden gegevens verzameld van 2482 tieners van 15 en 16 jaar oud. Daarvan waren er 1238 meisjes, 27 procent Afro-Amerikaans, 19 procent Latijns-Amerikaans en 54 procent wit. Ze hadden ook gegevens van buitenschoolse activiteiten in 2002, 2004, 2006, 2008 en 2010 tot hun beschikking. De onderzoekers wisten of ze aan muziek deden of juist aan sport, of ze verhalen schreven of aan schaken deden. Daarnaast werd om de twee jaar gevraagd of ze bepaalde stemmingen hadden, hoe het met hun eetlust was, of ze gemotiveerd waren, genoeg slaap kregen en of ze wel eens droevig waren.

Er bleek een verband zijn tussen bezoek aan de creatieve buitenschoolse activiteiten en depressieve trekken.Deelname aan sport bleek geen verband te houden met depressieve verschijnselen, of de tieners nu creatief waren of niet. Bij meisjes was de depressieve neigingen wat meer te zien.

Je kun op de vingers van één hand natellen dat de media op zo’n onderzoek duiken. Jee, creatief en depressies, er is een verband. Altijd al gedacht. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Maar de onderzoekers hebben geen flauw idee hoe het verband verklaard kan worden. Het komt echt niet door de verftubes en de verkleedkist. Zou het komen omdat juist tieners met een sombere aanleg graag creatieve activiteiten beoefenen? Trekken zulke bezigheden vooral introverte mensen aan? Vinden juist tieners die last hebben van stemmingen het fijn om in hun eentje bezig te zijn, ver van de drukke groepjes waarin ze zich niet thuis voelen? Weet niet, weet niet, weet niet en dus betekent zo’n onderzoek niets. De onderzoekers moeten maar eens wat beter hun best gaan doen voordat de ouders van al die tieners bang worden en hun kinderen van de cursus spannende verhalen schrijven afhalen.

En laat ze trouwens ook dat begrip depressie wat beter afbakenen. Nu lijkt het van alles te kunnen zijn.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van maandag nalezen: Vrolijke dikkerd een mythe, of toch niet?
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)