Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doen wat nodig is

  •  
05-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We zijn in de coalitie gestapt, omdat we niet aan de zijlijn wilden staan in een tijd van crisis
Afgelopen week was ik te gast in Nieuwsuur, waar ik een voorbeschouwing gaf op het nieuwe politieke jaar. Ik vertelde daar waarom we meedoen aan dit kabinet en welke keuzes we maken in deze moeilijke tijden.
Een jaar geleden voerden we als Partij van de Arbeid campagne voor een sterker en socialer Nederland. De verkiezingsuitslag maakte maar één coalitie mogelijk, PvdA en VVD. Iedereen weet dat het ook niet mijn eerste voorkeur had, maar andere opties waren er niet. De uitslag was immers zeer duidelijk.
We zijn in de coalitie gestapt, omdat we niet aan de zijlijn wilden staan in een tijd van crisis. Terecht maken veel mensen zich zorgen, over hun baan, hun oudedagsvoorziening of over de vraag of ze straks nog wel de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Iedere dag knokken wij weer om die zorgen het hoofd te bieden.
In Nieuwsuur werd ik afgelopen zaterdag uitgenodigd om te praten over dit komende politieke jaar. We hebben veel voor de boeg, in lastige tijden. Een nieuwe begroting, twee verkiezingscampagnes. Er ligt nog veel werk, maar we hebben ook al veel resultaten geboekt. Ik noem er een paar: mede dankzij onze bewindspersonen komt er een einde aan de verdere veramerikanisering van de arbeidsmarkt. Vast werk verdient immers een vast contract. We vragen verder meer van de hoogste inkomens om uit deze crisis te komen met een tijdelijke crisisbelasting en we ontzien waar mogelijk de mensen met een minimum-inkomen. En we voorkomen nieuwe Meavita’s en Vestia’s door de salarissen in de publieke sector te begrenzen.
En ja, volgend jaar worden we opnieuw geconfronteerd met bezuinigingen. Pijnlijk, maar onontkoombaar in deze uitzonderlijke periode. Ik word namelijk zenuwachtig van een grote staatsschuld, omdat we dan afhankelijk worden van de nukken van de financiële markten. In het gesprek in Nieuwsuur gaf ik ook aan dat we net als dit jaar de 3-procentsnorm in 2014 loslaten. We bezuinigen zes miljard, maar meer dan dat wordt het ook niet. Het is van belang voor het herstel van de economie, waardoor mensen weer een baan kunnen vinden, en ondernemers weer wat lucht om te investeren. Voor ons staat werkgelegenheid voorop.
Daarom investeren we 600 miljoen euro om mensen weer aan een baan te helpen. Ik kijk uit naar de uitgewerkte kabinetsplannen hierover op Prinsjesdag.
En daarom was ik deze week ook blij te horen dat er een aantal lichtpuntjes in de economie te vinden zijn. Het herstel op de woningmarkt lijkt structureel, en een stevige opleving van de economie wordt verwacht. Het is hoopgevend en een stimulans om iedere dag te blijven werken aan een sterker en socialer Nederland.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.