2.504
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Doet penislengte ertoe?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Mannen hebben vergeleken met andere diersoorten opvallend lange piemo's

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Eerder onderzoek leek aan te tonen dat vrouwen een man echt niet aantrekkelijker vinden als hij rijkelijk geschapen is. Onderzoek dat deze week verscheen werpt daar toch een ander licht op. Uit Australisch onderzoek zou blijken dat de maat der edele delen toch zeker zo belangrijk door vrouwen wordt gevonden als de lengte van de man zelf. Maar het is natuurlijk weer niet zo simpel als het lijkt. Niets is eigenlijk eenvoudig als het op voorkeuren aankomt.

Het onderzoek werd zoals gebruikelijk bij dit soort onderzoeken gedaan vanuit het evolutieperspectief. Mannen hebben vergeleken met andere diersoorten opvallend lange piemo’s. De vraag dringt zich op waarom dat is, want wetende dat ze in vroeger tijden nog geen strakke Levi-Strauss broeken droegen om de boel te beschermen en door de bosjes renden om hun avondeten te pakken te krijgen, dan is een lang onbeschermd ding behoorlijk onhandig. Zou het daarom een voordeel bij de partnerselectie opleveren?

Om dat te weten te komen lieten de onderzoekers aan 105 heteroseksuele Australische dames 53 door de computer gemaakte afbeeldingen van mannenlichamen zien. Die afbeeldingen waren door de computer in elkaar gezet op basis van foto’s van 1000 Italiaanse mannen. De vrouwen kregen mannen in allerlei maten en soorten te zien met verschillende XS, S, M, L, XL en XXL slappe aanhangsels. De langste was 13 centimeter (zeg maar in geklede toestand heb je bijna een bypass in de linker boven broekspijp nodig).

De vrouwen waren echt niet zo simpel dat ze allemaal de hoogste cijfers aan het grootste hamer- en klokkenspel uitdeelden. Maar het speelde wel degelijk mee in hun eindoordeel, en meer dan verwacht werd. Bij langere mannen meer dan bij korte mannen. Op een of andere manier klinkt me dat logisch in de oren, want anders krijg je een beetje een wanverhouding. Het meest opvallend was dat de lengte van de jongeheer net zo belangrijk was als de algemene lengte. Nou en dat vinden vrouwen erg belangrijk. Uit onderzoek via trouwadvertenties waarin zowel inkomen als lengte vermeld werd bleek dat voor elke tien centimeter korter van de man, hij 20.000 euro meer moest verdienen.

Nu gaan we gelukkig allemaal gekleed door het leven, want ik zou me na dit onderzoek gelezen te hebben behoorlijk bekeken voelen. Dat brengt me op iets anders: onze verbeelding. Er speelt natuurlijk veel meer een rol bij de partner keuze vandaag de dag dan wat mogelijke overblijfselen uit barre tijden waardoor vrouwen (voor zo ver ze al konden kiezen) de voorkeur gaven aan mannen die er gezond en supermannelijk uit zagen omdat die waarschijnlijk ook gezond zaad hadden. Gevoel voor humor (als bewijs van goed werkende hersenen) is ook uiterst belangrijk en dat is voor vrouwen een betere maat dan een vergelijkend onderzoek naar de aanwezige penissen in het stamcafé.

Wat betreft die verbeelding ook nog dit: mannen vinden zelf penislengte veel belangrijker dan vrouwen. Ze vergelijken graag. Het zou dus ook best zo kunnen zijn dat mannen in de oertijd van die lange dingen ontwikkeld hebben om concurrenten af te schrikken. Ach, en nog even over die Italiaanse mannen. Eén van de grootste voorbeelden van mannelijke schoonheid is de David van Michelangelo die in zijn blootje op het Piazza della Signoria in Florence staat en een passertje van niets heeft. Er is dus hoop, dat je met zo’n ding niet onmiddellijk 50.000 euro extra per jaar hoeft te verdienen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Leer je kind sorry zeggen!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)