Laatste update 20 november 2017, 11:34
34.628
105

Journalist, radiomaker, redacteur Joop.nl

Pascal Vanenburg is journalist, radiomaker en schrijver. In 2017 verscheen zijn verhalenbundel 'De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten' bij uitgeverij Kosmos.

Bij Dokkum werd Sinterklaas vermoord

Wie dacht dat het feest nog te redden viel met een paar kleine aanpassingen, heeft vandaag kunnen zien dat er niets meer te redden valt

cc-foto: Gerard Stolk

Een jaar geleden zei Halbe Zijlstra met veel gevoel voor pathos in talkshow Pauw dat Sinterklaas werd vermoord. Zijlstra kon de veranderingen die her en der aan het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet werden aangebracht niet verkopen aan zijn kinderen. Ja, dat ze niet meer door de schoorsteen kwamen, dat lukte Zijlstra dan nog net wel, dat had hij opgelost door de pieten een loper te geven zodat ze gewoon door de voordeur konden. Handig. Maar toch, aansteller, een paar minieme wijzigingen en het feest kan weer generaties verder. Of toch niet.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde eerst niet naar het Friese Dokkum om te protesteren tegen Zwarte Piet, want te ver weg, maar bedacht zich. De strijd is immers nog niet gestreden. De vergunningen werden aangevraagd en verkregen, de bussen werden gecharterd, de sfeer zat er lekker in. En een vreedzaam protest zou het worden. In tegenstelling tot wat de pro-pieters steeds roepen is KOZP in de afgelopen jaren altijd vreedzaam geweest. Spandoeken, T-shirts en wat nog meer met een duidelijke boodschap dat Zwarte Piet racisme is, ja. Maar vreedzaam was het.

Datzelfde kan niet worden gezegd van het pro-kamp. Kregen we eerder deze week nog een voorproefje uit Duindorp waar een inwoonster al dagenlang bedreigd en aangevallen wordt vanwege godbetert een tweetje met afkeer van Zwarte Piet, vandaag bij de landelijke intocht lieten de Friezen zich van hun slechtste kant zien. Daar besloot het pro-kamp eigenhandig dat er voor een ander geluid dan dat van hen geen plaats is en wierp een blokkade op de snelweg op. Daar strandden de bussen met actievoerders. Opgesloten in de bus daar op die Friese snelweg kregen ze scheldkanonnades en bedreigingen naar hun hoofd en een enkele piet-fan bracht de hitlergroet en ook moest een van de ruiten van de bus* eraan geloven. De politie stond erbij en keek ernaar.

Of nou ja, ze deden iets meer dan alleen kijken. Ze brachten ook nog even de boodschap van de burgemeester van Dokkum over: helaas, de volledig goedgekeurde demonstratie mocht niet langer doorgaan. Waarom niet? Ze waren te laat. Ja, te laat omdat er een stel mafklappers voor een blokkade op de snelweg hadden gezorgd, maar dat is dan jammer hè. In Rotterdam werd door een andere tak van anti-pieters als reactie ook een blokkade opgeworpen, zij het wat kleiner en niet midden op de snelweg. In Dokkum wordt gekeken of een snelwegblokkade misschien strafbaar is, in Rotterdam werden politiehonden ingezet. Om nog maar even te illustreren dat in Nederland niet iedereen gelijk wordt behandeld.

Liepen de gemoederen op die Friese snelweg al hoog op, de thuisblijvers gingen via social media nog even een paar versnellinkjes hoger. Nekschoten voor de anti-pieters, doodknuppelen, het land uitgooien, de ene racistische verwensing na de ander. Maar nee hoor, met huidskleur heeft het allemaal niets te maken.

Wie dacht dat het feest nog te redden viel met een paar kleine aanpassingen, ik was daar een van, heeft vandaag kunnen zien dat er niets meer te redden valt. Pro-pieters zijn niet te bewegen om één element uit dat hele feest te schrappen en gaan steeds verder om dat element te verdedigen. Tegenstanders geven evenmin op, want racisme is nu eenmaal iets waarvoor je geen water bij de wijn doet. Sterker nog, er mag wel een tandje opgeschaald worden, want wie de reportage in de Volkskrant heeft gelezen over de extreem racistische beweging Erkenbrand, weet dat slechts waakzaamheid voor extreemrechts niet meer voldoende is. ‘Dit nooit meer’? Ze zijn er weer.

De intocht van 2017 was de intocht waarbij het roer definitief omging. Dit is wat er gaat gebeuren: de intocht is er volgend jaar ook, en misschien het jaar daarop ook. Het geluid tegen zwarte piet blijft en de pro-pieters zullen steeds harder op de trom slaan, gesteund door extremistische nationalistische bewegingen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Daarbij wordt geweld niet geschuwd, bleek ook weer uit het stuk van de Volkskrant. Bij een van de komende intochten gaat het mis, goed mis. Daar gaan slachtoffers vallen, dat kan haast niet anders. Daarna durft geen weldenkende ouder het nog aan om zijn of haar kind mee te nemen naar een intocht en zo verdwijnt dat hele Sinterklaasfeest in de obscuriteit, net zo lang tot het niet meer is dan een variant op dat obscure waddenfeestje Sunneklaas.

In 754 legden de Dokkumers Bonifatius op het hakblok, in 2017 was het de beurt aan die andere heiligman. En zo heeft Halbe Zijlstra een jaar na zijn optreden in Pauw dan toch gelijk gekregen, zij het dat de moordenaars uit de andere hoek kwamen. Maar dood is het, dat Sinterklaasfeest, en dat is misschien maar goed ook.

*In een eerdere versie stond abusievelijk vermeld dat dit het gevolg was van een gegooide steen. Een meereizende verslaggever van NRC wist te melden dat de ruit in werkelijkheid brak toen een van de passagiers er tegenaan werd gesmeten, als gevolg van abrupt remmen vanwege de opgeworpen blokkade. 


Laatste publicatie van Pascal Vanenburg

  • De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

    en 50 andere onvoorstelbare gebeurtenissen uit de geschiedenis

    Maart 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (105)