1.653
25

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Dolende Wilders

Klauwend probeert Wilders het volgende vermeende populaire onderwerp te annexeren

Het was een genoegen om Rutte en Wilders, u weet wel, van de onzalige zogenaamd liberale kongsie Rutte/Wilders, elkaar voor onverantwoordelijk te horen uitmaken. Niet dat het iets betekent. Zoals Pechtold in een dit keer wel puntige interventie opmerkte: de Grote Leider, de man die Den Haag zou veranderen, zit maandag weer gewoon in het torentje zoete broodjes te bakken. En Rutte weet dat de onverantwoordelijkheid van Wilders wordt gedekt door de oppositie die niet veel anders kan dan dat gat in Ruttes winkel repareren.

Maar er brak iets door van de afkeer die de intelligente Rutte heeft van de schreeuwlelijk aan de interruptiemicrofoon. De premier zal dat keurig in toom houden. Ex-liberaal Blok mag het vuile werk doen. Ruttes belang is de macht houden.

Waarom maakt Wilders zo’n nummertje van Griekenland? Zijn hoge toon is bekend, inmiddels, maar blijft schuren. Ik denk dat het een toon is waar hij nog spijt van gaat krijgen, maar dat terzijde. Is het dat de meeste Nederlanders ook geen cent naar Griekenland willen laten gaan? Is het gemakzucht om een simpel onderwerp aan te grijpen nu zijn stichting op alle andere terreinen weinig tractie vindt? Het gaat te goed met integratie. Immigratie is een onderwerp waar niemand wat om geeft. AOW heeft hij al ingeleverd. Bovenmeester Opstelten doet de misdaad met dagelijkse bon mots. Wat nu?

Het is, denk ik, ook een teken van de aanstaande déconfiture van Wilders. De mafkees die voor wereldvreemde evangelische christenen in Tennessee stond te ratelen, die in Canada zijn achterban opzoekt van uiterst conservatieve, onliberale islamhaters, die de pers monddood probeert te maken, die man verkeert in een luchtledig. Hij is losgezongen van de werkelijkheid. Hij moet zich omringen met lui waarvan hij weet dat ze wel zijn islamfobie delen maar niet zijn verlicht liberale kijk op de wereld. In Tennessee en Canada moet hij homo haters, anti-abortus lui, anti-Darwinisten, kortom, kleine luyden van de meest kleingeestige soort voor zijn kar spannen. In Den Haag zit hij in een fractie met een aantal lui waarvoor hij diep in zijn hart dédain heeft. In de regering zit hij in de bijwagen. Klauwend probeert hij het volgende vermeende populaire onderwerp te annexeren. Zweven in dat luchtledige kan niet lang duren.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (25)