5.610
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Dominante mannen in bed

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vrouwen vinden minder dan mannen dat de heren der schepping tijdens het vrijen de baas moeten zijn

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mannen spelen de hele dag het mannetje en vrouwen spelen zo goed mogelijk het vrouwtje. Zo zitten we hormonaal in elkaar en zo hebben we ons ook de maatschappelijke verwachtingen eigen gemaakt. Onderzoekers wilden weten of de rol die we spelen ook invloed heeft op wat mensen in bed doen. Nou en of.

Het accepteren van de dominante mannenrol in seksualiteit werd in eerdere onderzoeken in verband gebracht met seksisme en meer tolerantie ten aanzien van het lastig vallen van vrouwen. Dat heeft geen gunstige invloed op de hoeveelheid plezier die mannen en vrouwen in een relatie aan het vrijen beleven.

Maar hoe onderzoek je zo iets? Wordt dat niet al snel een Cosmogirl artikel? Er deden 357 vrouwelijke en 126 mannelijke studenten aan het onderzoek mee. Hen werd verzocht een vragenlijst op een computer in te vullen. Naast de computer stond een schaal met vrouwencondooms. Via de vragenlijst werd vastgesteld hoe de studenten dachten over dominantie door mannen bij seksualiteit, hoeveel zelfvertrouwen ze in intieme omstandigheden hadden, maar daarnaast telden de onderzoekers het aantal vrouwencondooms dat de proefpersonen uit de schaal pakten.

Bij zowel mannen als vrouwen bleek dat hoe sterker het geloof was dat mannen bij seksualiteit moeten domineren, des te minder hun interesse in het vrouwencondoom was. Gebruik van het vrouwencondoom houdt immers in dat mannen seksuele situaties domineren. Bovendien bleek dat vrouwen minder dan mannen vonden dat de heren der schepping tijdens het vrijen de baas moeten zijn.

Praktische consequenties van deze kennis? Moet hij zich een keer bij het vrijen onderdanig opstellen als een soort therapie om van het haantjesgedrag af te komen? En zijn er nog veel vrouwen die werkelijk geloven dat onderdanigheid erg vrouwelijk is?

Het weetje van woensdag nalezen: Sporten is voor de geest als water voor de planten
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)