Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dominee Voorberg heeft krakeel veroorzaakt waar slechts stilte gepast is

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-05-03 om 08.53.17

© Beeld: YouTube

Er is al genoeg verscheurdheid in dit land, genoeg aanleiding om elkaar de maat te nemen met de meetlat van de moraal. De kern van de traditionele dodenherdenking is de twee minuten stilte
Dominee Rikko Voorberg heeft de Amsterdammers voor een keuze gesteld. Zij kunnen op 4 mei naar de Dam waar de koning zijn krans legt voor de gevallenen, of naar het Rembrandtplein waar drieduizend kruisjes staan ter herdenking van migranten die de overtocht naar een Europese kust niet hebben overleefd. Dat valt in brede kring slecht. De meeste mensen willen bij de dodenherdenking alles bij het oude houden. Er is echter een groeiend aantal Nederlanders dat ook anderen wil herdenken dan de Nederlandse slachtoffers van de tweede wereldoorlog en – zo wordt vaak vergeten – de conflicten daarna.
Er is een grote overeenkomst tussen de herdenking van dominee Voorberg en die van Willem-Alexander. In beide gevallen gaat het om slachtoffers die vielen terwijl het grootste deel van de bevolking daadloos toekeek met een mengeling van angst en onverschilligheid. Er is daarnaast een wezenlijke rol voor falende autoriteiten. Toen en nu. Lees Pressers Ondergang en Limpachs Brandende Kampongs. Volg het nieuws.
Dat is echter een reden te meer om geen concurrentiestrijd aan te gaan. Je kunt het zelfs liefdeloos noemen om mensen op de vierde mei voor een keuze te stellen: ga je naar de Dam of ga je naar het Rembrandtplein? Wat voor een statement maak je met die keuze? Laat je daarmee zien dat de overleden vluchtelingen je onverschillig laten? Of bagatelliseer je de Nederlandse slachtoffers van de holocaust? Wat moet je doen?
Ik voor mij laat me door NIEMAND zo’n keuze opleggen. Er is al genoeg verscheurdheid in dit land, genoeg aanleiding om elkaar de maat te nemen met de meetlat van de moraal. De kern van de traditionele dodenherdenking is de twee minuten stilte. Tijdens die stilte zijn we alleen en verschijnen voor de geest de doden die ons het meest dierbaar zijn. We doen dat – als het goed is – met zijn zeventien miljoenen tegelijk. Samen zijn we stuk voor stuk ons zelf in onze rouw. Zo toont het Nederlandse volk zich op zijn krachtigst: eenheid in verscheidenheid.
Dat doorbreekt dominee Rikko Voorberg met zijn drieduizend kruisen. Hij heeft krakeel veroorzaakt waar slechts stilte gepast is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.