Laatste update 08:57
4.241
60

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dominee Voorberg heeft krakeel veroorzaakt waar slechts stilte gepast is

Er is al genoeg verscheurdheid in dit land, genoeg aanleiding om elkaar de maat te nemen met de meetlat van de moraal. De kern van de traditionele dodenherdenking is de twee minuten stilte

Dominee Rikko Voorberg heeft de Amsterdammers voor een keuze gesteld. Zij kunnen op 4 mei naar de Dam waar de koning zijn krans legt voor de gevallenen, of naar het Rembrandtplein waar drieduizend kruisjes staan ter herdenking van migranten die de overtocht naar een Europese kust niet hebben overleefd. Dat valt in brede kring slecht. De meeste mensen willen bij de dodenherdenking alles bij het oude houden. Er is echter een groeiend aantal Nederlanders dat ook anderen wil herdenken dan de Nederlandse slachtoffers van de tweede wereldoorlog en – zo wordt vaak vergeten – de conflicten daarna.

Beeld: YouTube

Er is een grote overeenkomst tussen de herdenking van dominee Voorberg en die van Willem-Alexander. In beide gevallen gaat het om slachtoffers die vielen terwijl het grootste deel van de bevolking daadloos toekeek met een mengeling van angst en onverschilligheid. Er is daarnaast een wezenlijke rol voor falende autoriteiten. Toen en nu. Lees Pressers Ondergang en Limpachs Brandende Kampongs. Volg het nieuws.

Dat is echter een reden te meer om geen concurrentiestrijd aan te gaan. Je kunt het zelfs liefdeloos noemen om mensen op de vierde mei voor een keuze te stellen: ga je naar de Dam of ga je naar het Rembrandtplein? Wat voor een statement maak je met die keuze? Laat je daarmee zien dat de overleden vluchtelingen je onverschillig laten? Of bagatelliseer je de Nederlandse slachtoffers van de holocaust? Wat moet je doen?

Ik voor mij laat me door NIEMAND zo’n keuze opleggen. Er is al genoeg verscheurdheid in dit land, genoeg aanleiding om elkaar de maat te nemen met de meetlat van de moraal. De kern van de traditionele dodenherdenking is de twee minuten stilte. Tijdens die stilte zijn we alleen en verschijnen voor de geest de doden die ons het meest dierbaar zijn. We doen dat – als het goed is – met zijn zeventien miljoenen tegelijk. Samen zijn we stuk voor stuk ons zelf in onze rouw. Zo toont het Nederlandse volk zich op zijn krachtigst: eenheid in verscheidenheid.

Dat doorbreekt dominee Rikko Voorberg met zijn drieduizend kruisen. Hij heeft krakeel veroorzaakt waar slechts stilte gepast is.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (60)