Laatste update 15:53
11.804
218

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De domme paniek van de goudkust in Den Helder

Vooroordelen duikelen over elkaar heen in bittere komedie

Beeld: Google Streetview

Op de Linieweg in Den Helder hebben een stelletje bolleboffen asdesodemieter een villa gekocht om te voorkomen dat het COA daar zestien minderjarige asielzoekers in kan onderbrengen. Ze lapten met elkaar even zeshonderdduizend euro. De lachende derden zijn de eigenaar en zijn makelaar die ongetwijfeld zonder enige onderhandeling de vraagprijs hebben gekregen.

Nu zitten de welgestelde buurtbewoners met een villa, in wat toch wel een uithoek van het land genoemd mag worden waar menigeen niet dood gevonden wil worden. Ze raken dat geval voor die prijs vast niet weer kwijt.

Zo ontmoeten vooroordelen elkaar. Den Helder heeft landelijk de reputatie van een onaangenaam waaigat waar niks te vinden is, behalve grootstedelijke problematiek in een provincienest. Het zou een stad zijn van leegstand en hangjongeren. Is dat waar? Natuurlijk is dat niet waar. Het is een vooroordeel dat een neerdrukkend effect heeft op de woningprijzen en trouwens heel Den Helder hindert bij zijn ontwikkeling.

En het is net zo stompzinnig en ongeïnformeerd als het vooroordeel van de rijkelui op de Linieweg. Zij weten nu al zeker dat die zestien asielzoekers een definitief einde zullen maken aan hun riante woongenot. Zonder ze gezien te hebben. Zonder te weten wie het zijn. Zonder kennis te hebben gemaakt. Mind you: het wordt een gemengde locatie waar jongens en meisjes zullen verblijven.

En dat terwijl er op de Nieuweweg in Den Helder al sinds 1993 asielzoekers worden opgevangen. Volgens opgave van het COA zelf betreft het sinds 2012 uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen. De nieuwssite Den Helder Actueel meldt dat deze  locatie nog dit jaar dicht moet vanwege de grote daling van het aantal asielzoekers. Daarnaast wonen er asielzoekers in de voormalige rijksinrichting voor jeugdigen De Doggershoek. Slecht nieuws voor de Wilders- en Baudetfanboys en –girls aan het Nieuwediep: het COA is van plan ook dit complex te kopen.

In hoeverre terroriseren de asielzoekers de geduchte marinestad? In 2016 werden er door bezoekers twee incidenten in een lokaal zwembad gemeld, waarvan één een uitheemse potloodventer betrof en een ander ongewenste amoureuze benadering. Er zijn onmiddellijk maatregelen genomen, zoals een identificatieplicht voor zwemmers, meer toezicht en duidelijke voorlichting over hoe men zich in een zwembad te gedragen heeft. Dat hielp. Sindsdien zijn er geen problemen meer gemeld.

Een rijkeluisbuurt met bewoners die trillen als schoothondjes. Die snel een soort oorlogsschatting bij elkaar brengen om zestien jongens en meisjes toch maar uit het zicht te houden. Om te voorkomen dat ze die op straat tegenkomen. Omdat ze niet tussen ons soort mensen thuis horen. Omdat ze hun neus ophalen voor berooide mensen op de vlucht. Omdat ze zich goed kunnen voorstellen dat kalief Aboe Bakr Al Baghdadi nog net voor zijn dood zijn kleinkinderen naar Nederland heeft gestuurd waar zij – zul je altijd zien – in Den Helder worden ondergebracht met dat wegkijkerscollege. Omdat zij hun eigen wurgende angsten projecteren op een stel tieners die zij niet willen kennen. Omdat zij hun leven laten beheersen door spookbeelden en kwaad gerucht. Omdat ze hun compassie bij Huisduinen in zee hebben laten waaien.

Het blijven natuurlijk beschaafde mensen, daar niet van. Zij zullen een klein stukje Shakespeare zeker waarderen. Hier volgt het in de vertaling van Jaap Voigt en Henriëtte Kooymans. Thomas More vraagt het woedende volk zich eens in te denken dat ze zelf de wijk moesten nemen.

“Welk land zou jou, gezien de aard van je overtreding, een schuilplaats bieden? Ga je naar Frankrijk of Vlaanderen, naar één van de Duitse provincies, naar Spanje of Portugal, tja… waar dan ook, als Engeland maar geen greep op je heeft. Kijk, het is noodzakelijk om eerst zélf een vreemdeling te zijn: zou jij het fijn vinden een land te treffen met zo’n barbaarse aard, dat, terwijl het uitbreekt in afschuwelijk geweld, het jou geen verblijfplaats op deze aarde gunt, hun vervloekte messen aan jullie strotten slijpt, je veracht als honden, alsof die God daar, je niets verschuldigd is, noch jou gemaakt heeft, noch dat steun van de staat voor enige vertroosting zorgt maar alleen een voorrecht is voor hen die er wonen, wat zou je ervan vinden om zo behandeld te worden? Dit is de toestand van de vreemdelingen; en dit is jullie kolossale onmenselijkheid.”

Dat van die onmenselijkheid gaat wellicht te ver. Het is domme paniek. De angst is de poppenspeler op de Goudkust van Den Helder. De omwonenden van Linieweg 15 zijn marionetten in een bittere komedie.

Onderstaande videoclip is gemaakt door jonge asielzoekers in Den Helder nadat zij een muziekworkshop hadden gevolgd.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (218)