1.746
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Dood door het WK voetbal

Weet waar je aan begint

De wereld kijkt al twee weken lang elke avond urenlang naar de televisie. Zo´n wedstrijd duurt inclusief de voorbeschouwingen en de commentaren achteraf al gauw een uur of drie. Bekijk je twee voetbalwedstrijden op een avond dan ben je zeker vijf uur lang bezig geweest met…. zitten. Het enige dat beweegt in je huis is het hondje van de deskundigen die op TV uitleggen waarom de bondscoach de juiste wissels uit de hoed toverde.

Zitvlees zijn we en dat terwijl we al lang weten dat zitten een dodelijke bezigheid is. Het vergroot de kans dat we chronisch ziek worden en vroegtijdig overlijden. Onderzoek dat op 25 juni 2014 in het artsenvakblad The Journal of the American Medical Association verscheen benadrukt nog eens dat er een verband is tussen je leven op de bank en eerder overlijden dan nodig is. De kans dood te gaan voor je tijd is twee maal zo groot als je drie uur per dag of meer aan het scherm gekluisterd zit.

Het gaat om een Spaans onderzoek waarin meer dan 13.000 hoogopgeleide, slanke en actieve mensen van gemiddeld 37 jaar oud ongeveer acht jaar lang gevolgd werden. In die periode overleden er 97 mensen (19 door hartproblemen, 46 door kanker en 32 door andere dingen zoals ongevallen, lever- en nierziekten). En werken aan je computer? En hoe zat het met autorijden? Nou, daar werd de grotere kans te overlijden niet gezien. En dat op je kont zitten zal toch niet de enige oorzaak zijn. Nee, we weten dat mensen die TV kijken meer suiker of zout bevattende producten consumeren. Dat komt omdat als er iets neergezet wordt ze zonder nadenken met hun hand van de schaal naar hun mond gaan en doorgaan tot er niets meer is (hersenloos eten noemen experts dat). Bovendien wordt er zoveel reclame gemaakt voor wat je zoal tijdens de wedstrijd in je mond kunt stoppen dat we ook meer rommel kopen. We zijn nu eenmaal wezens die gedrag imiteren, nou ja dat geldt wel voor het happen maar niet voor het rennen. Het bijten van de voetballers dan misschien weer wel, maar in de chips en borrelhapjes en niet in elkaars schouder.

Hoewel de mensen die niet van zulke berichten houden vaak denken dat de onderzoekers ´natuurlijk´ geen rekening hielden met ander gedrag heb ik het teleurstellende nieuws. Toen de onderzoekers controleerden op roken, leeftijd, geslacht en gezond eten, bleef het verband tussen TV kijken en grotere kans voor je tijd te overlijden overeind. Niet helemaal uit te sluiten viel of de mensen die al een ziekte hadden misschien vanzelfsprekend meer op de sofa bleven zitten. Daar ligt dus nog een uitdaging om de twijfelaars te overtuigen.

Ja, we geven kapitalen uit om uiteindelijk ook hen over te halen na te denken met hun hoofd in plaats van met hun achterste. Veel ´nuchtere Hollanders´ zeggen tegenwoordig dat je je niet druk moet maken, want we worden allemaal honderdvijftig jaar oud. Wat we eten, roken, wat we aan weekmakers binnenkrijgen, hoeveel we zitten gaat dat volgens hen echt niet veranderen.

Lieve ´nuchtere Hollanders´ laat je niet in de war brengen over je leefstijl, je mag dood gaan wanneer je wilt. Echt. Zet echter maar uit je hoofd dat je echt 150 jaar oud wordt. De toekomstverwachting is dat we wel wat langer in leven gehouden worden, maar ongezonder zijn dan onze ouders en een langere periode van ons leven chronische ziekten hebben. We krijgen er dus misschien wel wat extra jaren bij, maar het zijn geen kwalitatief goede jaren. Tenzij je misschien blijft leren en minder TV kijkt. Fijne wedstrijd vanavond. Mocht je niet van voetbal houden, wat dacht je van wat bingewatching van die leuke series die je op Netflix vindt?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)