4.940
269

Voorzitter Nederland Bekent Kleur

René Danen (1967) is voorzitter van de stichting Nederland Bekent Kleur. Hij was in 1992 een van de oprichters van de antiracismeorganisatie. In dat jaar nam hij ook het initiatief tot de eerste jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Danen was verder gemeenteraadslid in achtereenvolgens Nijmegen en Amsterdam. Ook was hij coördinator van platform Keer het Tij, een bundeling van 575 maatschappelijke organisaties en van het Nederlands Sociaal Forum. Danen introduceerde in 1999 namens Milieudefensie de Autovrije Zondag in 54 steden in Nederland. Eerder was hij voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb.

Dood schaap bij nieuwe moskee maakt racisme pijnlijk zichtbaar

De Nederlandse overheid reageert te vaak bagatelliserend op racistische incidenten

Rita Verdonk zei enkele jaren geleden in de befaamde toespraak bij de lancering van haar beweging Trots op Nederland: “Wij zijn al eeuwenlang een gastvrij volk”. “Er verschijnen steeds onderzoeken die ons van discriminatie beschuldigen. Nederlanders hebben het niet in zich om te discrimineren!”

Helaas werd dit weekend het tegendeel pijnlijk zichtbaar. In Roosendaal is op de plek waar een moskee moet komen een dood schaap opgehangen. Op de vacht van het schaap is met groene letters No Mosk, (geen moskee) gespoten. Sommige Nederlanders schrikken dus niet terug voor discriminatie. In dit geval van moslims. Ze vinden kennelijk dat moslims geen recht hebben op hun eigen gebedshuis.

Dit soort islamofobe incidenten komt vaker voor in ons land. In maart nog werd een moskee in Groningen besmeurd met varkensbloed. Eerder waren er al racistische leuzen gekalkt op het gebouw. Inwoners van Groningen verzamelde zich in de dagen na het incident onder het motto Groningen Bekent Kleur en organiseerde een protestactie. Aan de demonstratie namen ook twee Groningse wethouders deel. Het stadsbestuur reageerde daarmee alert op de bekladding van de moskee.

Dat was heel anders in juni vorig jaar in Veendam, toen het gebouw van een Turkse vereniging en een moskee beklad werd met hakenkruizen en de leuzen “Oprotten uit NL”, “White Power” en “Geert Wilders”. De burgemeester van Veendam bagatelliseerde toen de racistische bekladdingen door ze “onhandige domheid” te noemen. In Waspik werd eerder een Liberiaans gezin weggepest door racistische pesterijen. Na onderzoek bleek dat de gemeente de zaak had afgedaan als kwajongenstreken en meer dan een jaar niet had ingrepen.

Die bagatellisering is een terugkerend fenomeen bij de reactie van de Nederlandse overheid op racistische incidenten. Dat concludeerde onlangs ook politicoloog Rob Witte in zijn boek “Al Eeuwenlang een gastvrij volk”, dat hij vernoemde naar de speech van Verdonk. Hij schrijft dat racistisch geweld, vernielingen en bedreigingen in Nederland al tientallen jaren stelselmatig voorkomen. Maar de overheid ontkent regelmatig dat dergelijke misdrijven een racistisch karakter hebben. „In het dominante zelfbeeld van Nederland bestond afgelopen zestig jaar geen ruimte voor erkenning van het bestaan van racistisch geweld”, aldus Witte.

In Groningen durfde bewoners wel te erkennen dat racisme, in zijn moderne variant van moslimhaat, ook in hun stad voorkomt. Ze namen stelling ertegen en spraken uit dat de Nederlandse samenleving een kleurrijke mix van diverse culturen is en moet blijven. Hopelijk staan burgers van Roosendaal en daarbuiten de komende dagen ook op om kleur te bekennen en solidair te zijn met moslims. Overheid en politiek in Roosendaal kunnen daarin voorop gaan. Voor de politie rest de taak om de daders op te sporen en voor het gerecht te brengen voor deze walgelijke racistische daad.

Geef een reactie

Laatste reacties (269)