7.141
96

Privacy-expert, spreker, startpage.com

Ancilla van de Leest is presentatrice, privacy-expert en voormalig fotomodel. Ze poseerde onder meer voor de Nederlandse en Amerikaanse edities van Playboy. Verder nam ze deel aan campagnes voor bijvoorbeeld Axe, Opel, Radboud universiteit, Firstlook gaming beurs. Ze participeerde in De Betweters, werkte voor Giel Beelen's "Nachtegiel", presenteerde 'Feesten met Ancilla' op Flabber, en ging op pad voor Powned.

Ze was columniste bij FHM en werkte als model met Erwin Olaf, Carli Hermes, JFK, en l'Officiel. Ancilla werd in 2008 verkozen tot Meest Sexy Vegetarier. Voor Wakker Dier nam ze een aantal spraakmakende spots tegen dierenleed op. Ancilla was ook actief voor de Piratenpartij waar ze in 2017 lijsttrekker voor was. Daarna heeft ze de partij verlaten.

Ancilla is privacy-expert en werkt startpage.com

Doodstraf voor een kapot achterlicht

Elke 8 uur wordt er in the Land of the Free een burger van het leven beroofd door een een overheidsbeambte

Het is uiterst zeldzaam, maar nu is er dan toch een Amerikaanse agent aangeklaagd voor moord. In South Carolina schoot de 33-jarige agent Michael Slager afgelopen week de 50-jarige Walter Scott neer. De diender verklaarde, zoals inmiddels gebruikelijk bij een fatale agent-burger interactie, voor zijn leven gevreesd te hebben. Walter ging er namelijk met zijn stroomstootwapen vandoor. En daarmee liet de burger Slager geen enkele keus. Die moest hem stoppen, en wel met 8 kogels in de rug. Maar helaas voor de nietsvermoedende Slager (what’s in a name?) heeft een toevallige voorbijganger alles op zijn mobiele telefoon vastgelegd.

In de registratie is vrij duidelijk te zien dat de bewapende agent allerminst wat te vrezen had. De beelden tonen een wegrennende Walter, met het tempo van een niet al te sportieve 50-jarige. Zónder het genoemde stroomstootwapen welteverstaan. De man wordt neergeschoten en vervolgens is te zien hoe de agent een ongebruikte tazer naast het dode lichaam van Walter neerlegt. In het bijzijn en volle zicht van zijn inmiddels aangesnelde collega.

Politiegeweld
De aanleiding voor deze korte maar dodelijke confrontatie? Het kapotte achterlicht van Walter’s auto. Zowel de New York Times als Fox News lijken graag te benadrukken dat de zwarte man geen brandschoon verleden heeft, alhoewel hij de laatste 24 jaar geen benoemenswaardige misstappen meer heeft begaan. Het slachtoffer had gewoon een baan, 4 kinderen en was, net als de agent, voormalig kustwachter. Momenteel wordt in het debat gespeculeerd over achterstallige betalingen, maar zelfs de grootste apologeten van politiegeweld lijken niet met meer blaam op de proppen te kunnen komen dan dat.

Voorvallen van buitensporig politiegeweld door Amerikaanse agenten zijn inmiddels amper nog incidenten te noemen. Elke 8 uur wordt er in the Land of the Free een burger van het leven beroofd door iemand die met belastingsgeld wordt betaald om burgers te beschermen. Alleen dit jaar al zijn er meer dan 300 families die het zonder hun dierbaren moeten stellen. Op een manier die hartverscheurend oneerlijk lijkt.

COP PORN 2011Hoe bang moet je zijn om, zoals Walter, weg te rennen voor de politie, terwijl je amper iets verkeerd hebt gedaan? De arme man kon weten dat hij nooit ver zou komen, maar zette het in blinde paniek toch op een sprintje. Inmiddels is er in de Verenigde Staten van Amerika een cultuur gecreëerd van angstige burgers die al vrezen voor hun leven wanneer ze worden aangehouden voor drie kilometer te hard rijden. Maar wat wil je, als Amerikaan is de kans 55 keer groter dat je om het leven komt door toedoen van een politieagent dan door een terrorist. 

Cultuur
Het feit dat de agent blijkbaar totaal niet schroomde om het onschuldige slachtoffer post mortem te ‘framen’ in het bijzijn van zijn collega, doet vermoeden dat het wel degelijk gaat om een criminele cultuur onder deze wetsdienaren. Een cultuur waarbij men elkaar de hand boven het hoofd houdt, ook al breken de waarde collega’s diezelfde wetten die ze samen zouden moeten handhaven. Hiermee schaden zij niet alleen het vertrouwen van burgers, maar ook dat van andere agenten die hun beroep wel met de beste bedoelingen uitvoeren. En in de meeste gevallen lijken deze angstaanjagende agenten er nog mee weg te komen ook. Het Wilde Westen is niet langer iets uit Hollywood of de geschiedenisboeken. Ook anno 2015 lijkt de wet van de sterkste, of tenminste de zwaarbewapendste, weer te gelden. En laten agenten nou toevallig vele malen vaker bewapend zijn dan burgers. De politie lijkt de smaak te pakken te krijgen. Agenten laten geen kans voorbij gaan om zelf voor rechtertje te spelen, inclusief bijbehorende executie.   

Zonder de beelden van de dappere voorbijganger was Walter in sensationalistische media zeker afgeschilderd als een uiterst agressieve man. Zoals dat eerder werd gedaan bij slachtoffers als Trayvon Martin, Michael Brown en Eric Garner. Wellicht werd de filmende burger geïnspireerd door de massaal geadopteerde hashtag #FilmThePolice. Want ware het niet voor keihard bewijs ten nadele van de leugenachtige politieambtenaar dan was deze vuurgevaarlijke crimineel gewoon vrolijk in uniform blijven rondlopen. Hopelijk is er deze keer wel gerechtigheid, voor de man die een kapot achterlicht moest bekopen met de doodstraf.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)