Laatste update 16:39
1.772
8

Voorzitter ROOD, jong in de SP

Merel Stoop (1991) is voorzitter van ROOD, jong in de SP. Ze werd in 2008 lid van de partij en haar jongerenvereniging en was eerst lokaal actief in 's-Hertogenbosch, waar ze onder andere samen met studenten succesvol actie voerde voor de aanleg van een zebrapad voor de hogeschool. In 2013 kwam ze in het landelijke bestuur als algemeen bestuurslid en sinds voorjaar 2014 is ze voorzitter. Daarnaast studeert ze Nederlandse Taal en Cultuur en Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Kijk voor meer informatie over ROOD op rood.sp.nl.

Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel

De enige mensen die recht hebben om kwaad te zijn, zijn de gedupeerde huurders

Op 23 februari 2017 riep ROOD, jong in de SP de Amsterdamse huisbaas Soner Sari uit tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. De oneervolle titel werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan de slechtste huisbaas van Nederland. Sari verhuurt ‘luxe’ studentenwoningen in Amsterdam. Maar hij weigerde zijn pand fatsoenlijk op te leveren, doet nauwelijks aan onderhoud en intimideert en bedreigt zijn huurders.

Vooral in zijn intimidatiepraktijken gaat deze man erg ver. Hij liet huurders zwijgcontracten tekenen en is zelfs veroordeeld voor het fysiek mishandelen van een huurder. ROOD ging met huurders, het juryrapport en een prijs langs bij het kantoor van Sari. Deze was niet aanwezig, maar een medewerker nam de prijs in ontvangst. Een paar maanden gingen rustig voorbij, totdat de advocaat van Sari op 4 april de juryleden (SP-Kamerlid Sadet Karabulut, onafhankelijk jurylid en woonconsulent Gert-Jan Bakker en ondergetekende) informeerde dat zij voor de rechter gedaagd worden voor een getuigenverklaring onder ede. In plaats van dat deze huisjesmelker zijn leven gaat beteren en zich gedeisd houdt, breidt hij zijn intimidatiepraktijken verder uit. Wat is het echte verhaal en waarom is Soner Sari een huilebalk? Een reconstructie.

In september 2016 kreeg ROOD de eerste klachten binnen van huurders bij HiCondo, het pand waar Sari de huisbaas van is. Er wonen daar zo’n 300 mensen, onder wie veel studenten en enkele statushouders. De lokale ROOD-groep in Amsterdam is snel na de eerste signalen van huurders langs geweest en heeft contact gelegd met een flink aantal bewoners. Binnen de kortste keren werd de omvang van de problemen duidelijk: een te late oplevering van de woningen, slecht onderhoud, torenhoge prijzen en intimidatie. Vooral de intimidatie is een groot probleem, omdat huurders zich niet langer veilig voelden in hun eigen huis. In december 2016 kwam tv-programma Kassa langs om in het pand te filmen en deden enkele huurders in het programma hun verhaal. Na deze uitzending voerde Sari verbeteringen door in het pasjessysteem om het pand binnen te komen, maar hij stuurde ook zijn advocaat op Kassa af. En de andere problemen werden verre van opgelost. Om die reden besloten de huurders hun nominatie van Sari als ‘Huisjesmelker van het Jaar’ door te zetten.

In het daarna opgestelde juryrapport wordt ingegaan op de inzendingen die ROOD kreeg voor de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-campagne. Er worden bevindingen gedaan en er zijn politieke eisen opgesteld voor verbeteringen in heel Nederland. Daarnaast bestaat een groot deel van het juryrapport uit het zwartboek over HiCondo, het pand van Soner Sari. Het zwartboek bevat foto’s en verklaringen van huurders. Zo is het pand pas maanden na de beloofde datum opgeleverd, hebben veel huurders geen deur tussen hun toilet en keuken en hangen er overal camera’s waardoor huurders zich bekeken voelen. Het zwartboek bevat kortom keihard bewijs, waar Sari niet omheen kan. Ook de eerdere veroordeling van Sari voor het uitdelen van een kopstoot aan een huurder is onomstotelijk vastgesteld: hij kreeg hiervoor een taakstraf van 65 uur en heeft de betreffende bewoner een schadevergoeding van €967,66 moeten betalen.

Ook van de zwijgcontracten die Sari zijn huurders liet tekenen, hebben we foto’s. Toch meent Sari via zijn advocaat dat ‘gebeurtenissen uit de daadwerkelijke context zijn gehaald, onbenullige feiten worden opblazen en zelfs onwaarheden worden gedebiteerd’. Zijn advocaat stelt daarnaast dat wij leiden aan ‘scoringsdrift’. Een tweede ding dat Sari ROOD verwijt, is dat hij zich niet heeft kunnen verdedigen. Dit terwijl Kassa om wederhoor heeft gevraagd, wij de prijs bij zijn kantoor zijn komen overhandigen en allerlei andere journalisten naar aanleiding van onze verkiezing contact met hem hebben gezocht.

Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel. Ze kunnen bizar hoge huren vragen en plegen geen onderhoud, omdat ze denken: voor jou tien anderen. Daardoor gaan sommige verhuurders ook op het gebied van intimidatie de fout in. Het is natuurlijk van de zotten dat huurders niet veilig zijn in hun eigen huis. En het is helemaal idioot dat een huisjesmelker die bewezen de fout in is gegaan nu een advocaat afstuurt op juryleden die gedegen onderzoek hebben gedaan op basis van harde bewijzen. Om die reden reikt ROOD, jong in de SP de Gouden Huilebalk uit aan Soner Sari. Want de enige mensen die hier recht hebben om kwaad te zijn, zijn de gedupeerde huurders. Sari zou er goed aan doen zijn pand op te knappen en zijn huurders met rust te laten, want op deze manier maakt hij zichzelf alleen maar onsterfelijk belachelijk.

En wat de getuigenverklaring bij de rechter betreft: kom maar op. Ik heb niks te verbergen, Sari zou zich moeten schamen.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)