Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door dik en dun

  •  
01-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het effect van afvallen op je relatie
Je vindt dat je te zwaar bent en wilt daar iets aan doen. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. De verstandigste is om meer beweging in je leven te brengen (fietsen, lopen, trappen nemen enzovoort) en verstandiger te gaan eten (vooral het vermijden van voedsel waaraan suiker en vet is toegevoegd). Nu leef je ook nog samen met iemand van wie je houdt en met wie je het bed deelt. Hoe gaat het uitpakken in je relatie? Onderzoek naar wat er gebeurt als een van de twee partners ineens afvalt laat de gunstige effecten, maar juist ook de zwarte kanten zien.
Voor het onderzoek warden 21 paren gevolgd. Niet veel zal je zeggen, maar het gaat in een dergelijk onderzoek niet om grote aantallen om verbanden tussen twee of meer factoren aan te tonen, maar om eens op een rijtje te zetten wat er zoal gebeurt. Het is wat we kwalitatief onderzoek noemen en daarbij worden andere methoden dan bij kwantitatief onderzoek gebruikt. Je kunt dan dieper gaan en je hebt aan het eind nooit iets te vertellen als ’45 procent van de relaties valt uit elkaar als een van de partners sterk afvalt’. Je leert er echter door wel wat er zoal kan gebeuren. Zo vormt het de noodzakelijke aanvulling op kwantitatief onderzoek.
Aan de kop zeurt Bij een deel van de relaties weet de partner die succesvol is afgevallen de ander te stimuleren om ook gezonder te gaan leven. Dat lijkt te leiden tot een betere relatie, maar misschien was die ook al goed, waardoor ze elkaar juist wisten te stimuleren. Het lijkt mis te gaan als de afvaller voortdurend zijn of haar partner aan de kop zeurt om ook eens zijn best te doen wat kilo’s te verliezen.
Ik zie het meteen voor me. Die niet-afvaller gaat dan ook vaak in verzet en probeert de succesvolle partner weer dik te krijgen door hem of haar steeds te verleiden met lekker eten, door scenes te maken als de partner weer naar de sportschool wil, “We zouden toch gezellig samen iets doen?”, of door seks te weigeren. Sabotage.
Net echte mensen Wat leer je ervan? Dat je een gezonde leefstijl niet in je eentje moet proberen te ontwikkelen, maar liefst met je hele omgeving (partner, kinderen, hond en kat). En verder leer je dat ook mensen die zwaar zijn net echte mensen zijn en de relatie het slagveld is waar de ideeën over zelfbeeld en lichamelijke veranderingen uitgevochten worden.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Vrouwen staren net zo lang naar borsten als mannen
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.