2.206
45

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Door Eerdmans prijst Nederland zich uit de markt

Steeds nieuwe groepen ontdekken waar je vooroordelen aan op kunt hangen. Dat gaat ons nog duur te staan komen. Letterlijk

Zo meteen zullen uit het vaste lezersbestand van Joop wel veel boze reacties komen over een staatsomroep die van onze belastingcenten politieke campagnes voert tegen de heilzame regering Rutte I en de geweldige minister Kees de Jager, want het gaat over een opmerkelijk initiatief van de de omroep Wakker Nederland.

WNL heeft een website in het leven geroepen waar men zich uit kan spreken voor het opbreken van de euro in een noordelijke en een zuidelijke munt, heel geestig neuro en zeuro gedoopt. Op woensdagavond deed Joost Eerdmans, Uitgesproken-anchor en parttime wethouder van Balkenende’s woonplaats Capelle, een oproep om vooral mee te doen aan deze actie. De onderbouwing was als volgt: Europa bestaat uit twee delen. In het noorden vind je vlijtige landen waar boven elke schoorsteenmantel een tegeltje hangt met daarop: “Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen”. In het zuiden bevinden zich wat wijlen Jaap Blokker de ‘siesta-landen’ noemde. Daar zijn ze liever lui dan moe. Ze richten er standbeelden op voor krekel en niet voor de mier. Ze vullen het ene gat met het andere. Het bekende universele genie Jort Kelder verscheen op de beeldbuis en vertelde hoe dat kwam: in die zuidelijke landen zijn ze katholiek en katholieken – dat is toch bekend – nemen met alles een loopje. Kelder gebruikte dat woord niet maar het was duidelijk wat hij bedoelde: katholieken zijn ondegelijk. Je moet uitkijken voor je zaken met ze doet. Het is nooit een goed idee om je aan ze uit te leveren.  Met andere woorden: gooi ze uit de euro. Laat ze maar een eigen munt beginnen, net zo wispelturig en windvanerig als zij zelf zijn.

In dit verband is het nuttig op te merken dat ook Noord-Brabant katholiek is en dat rond Eindhoven zich de meest innovatieve groeiregio van Nederland bevindt, maar dit soort ontregelende feiten maken nooit indruk op rechts. Interessanter is wat de uitzending en de actie zeggen over Eerdmans en de zijnen.

Joost Eerdmans beschouwt zich ongetwijfeld als een nadenkend conservatief. Hij manifesteert zich met zijn actie op het internet echter als reactionair.  Een conservatief is voor behoud, een reactionair wil terug naar het verleden. Kijkers naar Uitgesproken WNL van woensdagavond proefden de smaak van de negentiende eeuw. De katholieken bedreigen met hun frivoliteiten ons welgeordend calvinistisch vaderland. De eerste grote massa-actie in ons land was gericht tegen de terugkeer van bisschoppen naar Nederland. Er kwam veel commotie van en Thorbecke verloor zijn ministerspost maar verder ging de hele zaak als een nachtkaars uit. Nu hebben de katholieken het opnieuw gedaan: zij ondermijnen onze euro. Zij gaan er met onze spaarcenten vandoor. Echt ouderwets gedacht.

Ere wie ere toekomt: Eerdmans liet ook de zeer verstandige Willem Vermeend aan het woord. Hij legde precies uit wat het gevaar is van de neuro: die klimt meteen tot duizelingwekkende hoogtes. Dat wordt de duurste munt op aarde zodat de ijverige noorderlingen zich wereldwijd uit de markt prijzen. Daar heeft Nederland ervaring mee: door een consequente duur-geld-politiek hebben de Nederlandse regeringen in de jaren dertig – onder Ruys de Beerenbrouck en Colijn – de economische neergang met jaren verlengd. Ze stapelden bezuiniging op bezuiniging, ze voerden een politiek van loonsverlaging maar dat nam het noodlottig effect van de veel te dure gulden niet weg.

Het gaat momenteel weer aardig in Nederland. De regering dwingt ons – althans de armeren onder ons – stevig de broekriem aan te halen, zodat op de supermarkten na de hele detailhandel op apegapen ligt maar dat wordt gecompenseerd door een groeiende export. Nederland blijft concurrerend omdat de zuidelijke landen ervoor zorgen dat de koers van de euro niet al te hoog wordt. Anders gaan we voor gaas meteen.

Reactionaire economie……steeds nieuwe groepen ontdekken waar je vooroordelen aan op kunt hangen……dat gaat ons nog duur te staan komen. Letterlijk.

Naschrift: mijn doopnamen zijn Johannes Jacobus en mijn vormnaam is Ernestus. Op mijn onsterflijke ziel staan twee eeuwigdurende merktekens en vanmiddag om vier uur al ga ik al beginnen met een zomerfeest in een fraaie Haagse locatie. Calvijn, eat your heart out.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (45)