Laatste update 09:36
2.307
50

Oprichter Studio Zeitgeist

Farid Tabarki is de oprichter en directeur van Studio Zeitgeist. Hij doet sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdsgeest. Farid presenteert daarnaast TV-programma's zoals MTV Coolpolitics en Durf te Denken, van Socrates tot Sartre. Als medeoprichter van The Finishing School ondersteunt hij toptalent uit overheden en bedrijven om zich breder te ontwikkelen.

Door overgave aan autocratie in strijd tegen COVID-19 vergiftigt Hongarije Europese idealen 

Europese oproep tot actie tegen Viktor Orbáns aanval op democratie

Dit is een gezamenlijk artikel van Civico Europa, zie de lijst ondertekenaars onderaan.

cc-foto: entaina

Wij Europeanen moeten twee virussen bestrijden, tegelijkertijd en even strijdlustig: Covid-19 valt onze lichamen aan en ook is er de infectie die het gemunt heeft op onze idealen en democratieën.

Op 30 maart 2020 keurde het Hongaarse Parlement een wet goed die toestaat  dat de regering de handhaving van bepaalde wetten mag opschorten, van wettelijke regelingen mag afwijken en extra uitzonderlijke maatregelen per decreet kan implementeren voor een vrijwel onbepaalde tijd.

Zo’n machtsconcentratie is ongekend in de Europese Unie. Dit is niet in het belang van het gevecht tegen COVID-19 of diens economische gevolgen. Integendeel, het opent de deur naar allerlei soorten misbruik, met zowel openbare activa als privévermogen die nu zijn overgeleverd aan een leider die vooral onberekenbaar is. Dit is het resultaat van Hongarije’s 10 jaar lange verschuiving in de richting van autoritarisme, en het is gevaarlijk.

We hebben inderdaad het afgelopen decennium met grote bezorgdheid toegekeken hoe premier Viktor Orbán zijn land een koers opstuurt die afwijkt van Europese normen en waarden. Deze machtsgreep als reactie op Covid-19 is slechts een nieuw en alarmerend hoofdstuk in een lang proces van democratische terugval.

Politieke oppositie, sociale dialoog en vrije meningsuiting worden steeds meer de mond gesnoerd. Diverse universiteiten, culturele centra, bedrijfsgroepen en maatschappelijke organisaties lijden onder Orbàns dwingende bewind.

Het Europees Parlement heeft met de Tavares- en Sargentini-rapporten in respectievelijk 2013 en 2018 tweemaal deze ondemocratische drift geanalyseerd en veroordeeld.

Voor diegenen die geloven in de waarden van wetgeving en democratische regering is niets doen geen optie. De Unie riskeert al haar pogingen om democratische processen, wetgeving, transparantie, solidariteit en gekoesterde sociale dialoog in diskrediet te brengen. En niet alleen in alle Lidstaten, maar ook onder kandidaat-landen.

Om deze generatie-bepalende pandemie te confronteren, zullen alle EU-landen moeilijke maatregelen moeten nemen die in zekere mate de burgerrechten van hun burgers inperken. Deze maatregelen moeten echter proportioneel en gerechtvaardigd blijven en van tijdelijke aard.

Een bewind mogelijk maken door overheidsdecreten voor een vrijwel onbeperkte tijd is een ernstige schending van EU-verdragen, van het Handvest van de Grondrechten en van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Juist daarom is het afkeuren en sanctioneren van Orbáns aanval op democratie vandaag de dag meer dan ooit van cruciaal belang.

Wij vragen aldus alle belanghebbenden – Europese instituten, nationale instituten, burgers, burgermaatschappij en de media – om zo oplettend mogelijk te zijn. Het is tijd voor grootschalige mobilisatie en collectieve actie.

Wij vragen landelijke media om nieuwsitems aan de Hongaarse situatie te wijden, zo nodig dagelijks. Wij vragen hen ook om zowel Hongaarse burgers, als Europese burgers, vrije toegang te verlenen tot hun inhoud als bron van pluralistische en onafhankelijke informatie.

Wij vragen de Commissie, als hoedster van de Verdragen, urgent te reageren en sancties te nemen die evenredig zijn aan de ernst van een dergelijke onacceptabele schending van Europese regels en waarden (het “Kopenhagen-criteria”).

COVID-19 moet en zal dankzij democratische processen, transparantie, actie en pluralistische informatie worden overwonnen. Door deze waarden te verdedigen, zullen we de Europese bevolking als geheel mobiliseren en zekerstellen dat ons gemeenschappelijk pad naar herstel een groot draagvlak heeft.

Tenslotte vragen wij alle Europese burgers om te kijken naar wat er in Hongarije gebeurt. Niet zozeer als externaliteit, maar als fundamentele dreiging voor ons gemeenschappelijk belang.

De tijd is gekomen om ons allen in deze strijd te verenigen. Niet alleen onze gezondheid staat op het spel, maar ook onze gedeelde idealen en het voortbestaan van onze Unie en democratieën.

Op initiatief van Civico Europa-leden:
Lazlo Andor (HU), econoom, voormalig Lid van de Europese Commissie
Guillaume Klossa (FR), co-president Civico Europa, voormalig directeur van de European Broadcasting Union, voormalig Sherpa voor de reflectiegroep over de toekomst van Europa (Europese Raad)
Francesca Ratti (IT), co-president Civico Europa, voormalig adjunct-secretaris-generaal van Europees Parlement
Guy Verhofstadt (BE), Lid van het Europees Parlement, voormalig minister-president van België

Met de Civico Europa-contributeurs:
Brando Benefei (IT), Lid van het Europees Parlement
Jean-Pierre Bourguignon (FR), wiskundige, voormalig president van het Europese Onderzoeksraad
Saskia Bricmont (BE), Parlementariër
Philippe de Buck (BE), voormalig DG Business Europe
Tremeur Denigot (FR), directeur van communicaties Civico Europa
Mladen Dolar (SLO), filosoof
Pascal Durand (FR), Lid van het Europees Parlement
Michele Fiorillo (IT), filosoof
Markus Gabriel (DE), filosoof
Sandro Gozi (IT), Lid van het Europees Parlement
Ulrike Guerot (DE), politiek wetenschapper
Danuta Hübner (PL), Lid van het Europees Parlement, voormalig Lid van de Europese Commissie
Christophe Leclercq (FR), oprichter Euractiv
Joelle Milquet (BE), voormalig speciaal adviseur van de president van de Europese Commissie, voormalig vicepremier
Alexandra Mitsotaki (GR), president World Human Forum
Jonathan Moskovic (BE), adviseur in democratische innovatie
Stojan Pelko (SLOVENIA), voormalig Staatssecretaris voor cultuur
Rosen Plesneviev (BU), voormalig President van de Republiek
Magali Plovie (BE), President van het Franstalig Brussel Parlement
Nina Rawal (SW), ondernemer
Maria Joao Rodrigues (PT), voormalig minister, president van de Foundation for European Progressive Studies (FEPS)
Petre Roman (RO), voormalig minister-president
Taavi Roivas (EST), voormalig minister-president
Lavinia Sandru (RO), journalist
Fernand Savater (ESP), filosoof
Roberto Saviano (IT), journalist, auteur
Majda Sirca (SLO), voormalig minister van cultuur
Denis Simonneau (FR), president van EuropaNova
Claus Sorensen (DK), voormalig DG van de Europese Commissie
Gesine Schwan (DE), voormalig decaan van de Frankfurt Viadrina Universiteit, voormalig kandidaat voor president van de Federale Duitse Republiek
Farid Tabarki (NL), oprichter Studio Zeitgeist
Alvaro de Vasconcelos (PT), voormalig directeur van het Europese Unie Veiligheidsinstituut
Cedric Villani (FR), Fields-medaille, MP
Pietro Vimont (FR),medeoprichter Civico Europa
Sasha Waltz & Jochen Sanding (DE), respectievelijk choreograaf en directeur van de Sasha Waltz-onderneming
Slavoj Zizek, filosoof (SLO)
Alenka Zupancic, filosoof (SLO)


Laatste publicatie van Farid Tabarki

  • Het einde van het midden

    Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek

    2016


Geef een reactie

Laatste reacties (50)