1.260
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Dopamine bouwt mee aan een beter geheugen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het 'feelgoodhormoon'

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Dopamine, het beloningshormoon in de hersenen helpt ons bij het beter laten werken van het geheugen. Dat zou blijken uit onderzoek dat in het Journal of Neuroscience werd gepubliceerd.

Het geheugen gaat langzaam maar zeker wat achteruit, maar wat zorgt er nu voor dat iets in ons geheugen zo gemarkeerd wordt dat we het toch gaan onthouden? Dat gebeurt door het beloningshormoon dopamine dat afgescheiden wordt bij gedrag waarbij we ons beloond voelen. We winnen geld, we voelen ons lekker verzadigd door het voedsel. En hup, dan is er een uitstoot in de hersenen van dopamine en dat is goed want zo wordt ervoor gezorgd dat we dat gedrag herhalen.

Het helpt bij het overleven. Jammer dat bij overeten en gokken dopamine ook kan bijdragen aan een soort verslaving, maar dat terzijde. Je voelt je goed bij dat hormoon en daarom wordt het in Engelstalige landen ook wel het feelgoodhormoon genoemd.

Er waren al aanwijzingen dat dopamine niet alleen bepaalde vormen van gedrag beloont zodat we het herhalen, maar ook dat het langwerkend geheugen erdoor versterkt wordt. Dat zochten wetenschappers eens uit. Ze lieten oudere mensen geheugentesten doen terwijl ze onder een hersenscan lagen. Wat bleek, zij onthielden beduidend meer als ze een shot dopamine kregen in plaats van een placebo (nepdopamine).

Je vraagt je af of werkelijk alles geregeld wordt door boodschapperstoffen in het zenuwstelsel. Hoe zouden zenuwen anders kunnen functioneren? Ze geven immers alleen maar signalen door of af.

Een fout die soms zelfs de allerslimste mensen maken is echter dat ze ook denken dat die stoffen de oorzaak van het functioneren van de hersenen veroorzaken. Variërend op een bekend gezegde: zo’n stof is maar de pianist en niet de componist.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van donderdag nalezen:
Relaties: minder communiceren, meer knuffelen

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)