2.217
68

Schrijver/theaterwetenschapper

Alexandra Smith (1975) is Neerlandica en studeerde in 2011 cum laude af als theaterwetenschapper, gespecialiseerd in o.a. narratologie en politiek theater. Ze werkt freelance als (boek)redacteur, tekstschrijver en is journalist voor diverse off- en online magazines. Alexandra richtte in 2013 Fabel op, van waaruit ze schrijf- en communicatietrainingen verzorgt. Ze debuteerde eind 2011 met de roman Schemervlucht en werkt momenteel aan een thriller. Verder werkt ze al 18 jaar als commercieel model. Je kan Alexandra volgen op haar weblog alexandraschrijft.blogspot.nl, fabelaars.nl of op alexandrasmith.nl.

Doucheplassen lost niets op

In plaats daarvan kun je beter minder vlees eten

Iedereen heeft er wel iets van meegekregen, van het idee van wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze (Drenthe) om massaal te gaan plassen onder de douche. De reacties varieerden van ‘creatief’ tot ‘vies’. Een vriend van me schepte op dat elke man onder de douche plaste, waarop ik stelde dat het vast makkelijker ging bij vrouwen.

De kwestie bleef me bezighouden. Niet zozeer vanwege het plassen, maar meer vanwege de ophef die erna ontstond. Want in een ding was Bert geslaagd: er werd toch maar even een paar dagen veel geschreven en gesproken over hoe je je steentje kon bijdragen aan het milieu. Voor velen is het milieu een saai onderwerp en nu kreeg het ineens een aura van humor. De grappen gingen rond in Twitterland en menig journalist tikte er grinnikend op los.

Maarten Keulemans schreef vrijdag in de Volkskrant dat je met plassen in de douche geen milieuproblemen oplost. Tijdens het douchen gebruik je namelijk in de tijd dat je plast twee keer zoveel water als wanneer je de wc doortrekt. Dus je kunt maar het beste zo min mogelijk en zo kort mogelijk douchen, is zijn advies.

Volledig mee eens, maar ik geef er graag een aanvulling op. Begrijpen mensen wat het belang is van zuinig omgaan met water? De verwachting is dat met de groei van de wereldbevolking waterschaarste een steeds groter probleem zal worden. Volgens een Zweeds rapport van het Stockholm International Water Institute (SIWI) is het overgrote deel van het water op onze planeet zout en ongeschikt om te drinken of om voor landbouw te gebruiken. Dit laatste is niet onbelangrijk want het meeste water wordt wereldwijd gebruikt voor het verbouwen en kweken van voedsel. Vooral voor vlees en andere dierlijke producten; die vragen namelijk tot tien keer meer water dan plantaardig voedsel. 

Volgens het SIWI zal er in 2050 niet genoeg water meer zijn als we zo veel vlees en andere dierlijke producten zullen blijven consumeren. U voelt hem al aankomen: in plaats van doucheplassen kunt u beter minder vlees gaan eten.

Volg Alexandra Smith ook op Twitter

Het meest recente boek van Alexandra Smith is Schemervlucht

Geef een reactie

Laatste reacties (68)