822
7

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. dagblad De Limburger, de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen'. In september 2020 verscheen zijn nieuwe boek 'Woordenwisseling', waarin hij correspondeert en in gesprek gaat met 24 BN'ers over onderwijs, carrières, passies en het leven.

Dr. Fil

Ik heb Hem nooit gemogen, die Dr. Fil, met zijn wanna-be-a-real-psychologist snorretje. Hij is niet echt. Fake 

Met deze column ga ik waarschijnlijk een aantal mensen tegen het hoofd stoten. Ik ga het namelijk hebben over een held. Een God. Een fenomeen! En elk fenomeen heeft zijn voor- en tegenstanders. Dat is normaal. Zo ook het Amerikaans fenomeen Dr. Fil.

Er zijn hele volksstammen die weglopen met Zijn helende adviezen en innemende kwaliteiten. Er zijn ook hele volksstammen die weglopen bij de aanblik van deze Dr. Fil en een enorme vorm van ongeloof kweken, bij het horen en zien van zoveel bullsh*t, wat deze Dr. uitkraamt. Ik hoor bij de laatste groep.

Harpo
Dat Dr. Fil een held is, is duidelijk. Hij brengt massa’s mensen in ver- en ontroering tijdens Zijn live consulten, die grotendeels plaatsvinden in het Amerikaanse tv-heiligdom der tv-heiligen: de Harpo studio’s van Zijn buddy for life, Oprah Winfrey. Het is haar schuld dat we al zo’n tien jaar opgezadeld zitten met deze goed bedoelende praatwaterval, Dr. Fil. En ik heb een slecht voorgevoel. Ik vermoed dat we voorlopig nog niet van Hem af zijn. Want mocht Dr. Fil ooit niet meer weten wat Hij de hulpeloze en wanhopig om vergiffenis en/of hulp smekende Dr. Fil-o-fanatics moet voorliegen, dan hebben we het geluk dat men hier in Nederland een kei is in het herhaald uitzenden van kijkcijferwonderen (lees: Dr. Fil!).

Fake
Ik heb Hem nooit gemogen, die Dr. Fil, met zijn wanna-be-a-real-psychologist snorretje. Hij is niet echt. Fake. Ik kan me dan ook niet voorstellen, dat er mensen zijn die hun hele hebben en houwen op (inter)national tv gaan uiten. Een man en vrouw die ruzie maken omdat het dopje niet op de tube tandpasta zit, komen echt niet door de screening van het programma. Nee, het zijn meestal grootse en meeslepende sensationdrama’s in de echtelijke sfeer, liefst zo heftig en shocking mogelijk, die bij moeten dragen aan de kijkcijfers van Zijn programma. Onderwerpen waarbij de ‘Oehhs…’, ‘Aaahhs…’ en, vooral, ‘Ooh My God’s…’ de boventoon voeren tijdens de huilerige confessions van de klanten van Dr. Fil.

Pijnbankpodium
Elke uitzending lijkt hetzelfde. Altijd wordt de spanning opgebouwd tot een melodramatisch hoogtepunt, waarbij onze Dr. het gebruik van Zijn dwingende en verwijtende wijsvinger niet in bedwang lijkt te hebben. Amerika, Nederland en de rest van de planeet smult mee en identificeert zichzelf met de ‘behandelde’ mensen op het pijnbankpodium van de Dr. Zo erg hebben we het dus toch nog niet, met onze eigen problemen…, wordt er massaal gedacht. Een zucht van verlichting volgt. En met een feel-good gevoel zapt men aan het einde van de uitzending naar een ander programma. Dat is het geheim van Dr. Fil. Hij weet met Zijn therapeutische aanpak de hele volksstam te helpen, die Zijn programma heeft bekeken. En dat is knap. Respect. Dr. Fil is en blijft dus een Held. Maar niet de mijne.

Volg Pascal Cuijpers ook op Twitter


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (7)