1.128
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variรซrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Draag rood, hoe dan ook, waar dan ook

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kleureffecten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Werk je in de horeca en wil je op een nette manier de kans op een goede fooi vergroten, dan hebben wetenschappers een nuttige tip: draag rood.

Het onderzoek werd gedaan met 27 klanten van een restaurant waar elf serveersters in een periode van 6 weken afwisselend een zwart, wit, rood, blauw, groen of geel T-shirt droegen. Trouw werd genoteerd hoeveel fooi ze ontvingen. Vrouwelijk klanten gaven gemiddeld minder fooi dan mannelijke klanten. Mannen gaven 14,6 tot 26,1 procent meer fooi als de serveersters rood droegen. Bij vrouwelijke klanten maakte het niet uit welke kleur T-shirt de serveersters droegen.

Onderzoek heeft al aangetoond dat rood de lichamelijke en seksuele aantrekkingskracht van vrouwen vergroot. Ander onderzoek liet zien dat het ook voor de aantrekkelijkheid van mannen geldt omdat rood geassocieerd wordt met macht. Onderzoek in China, Afrika en Europa liet zien dat het niet om een culturele factor gaat, maar dat rood in alle delen van de wereld aantrekkelijker gevonden wordt. Zelfs alleen een rood fotolijstje rond een verder neutrale foto blijkt dat effect al te hebben. Bespreek dus met je FNV of CNV organisatie een campagne waarin je rood eist. Laten we ook onderzoeken of als je als klant rood draagt je beter bediend wordt.

Het weetje van zondag nalezen: Wat er aan je ogen te zien is


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)