1.533
117

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Dreigen met ‘de markten’ is pure propaganda

Vroeger hadden de communisten het altijd over schijnvrijheid. De “burgerlijke” democratie was in hun ogen een schaamlap voor de macht van het grote geld. Zeker, de kamerleden mochten in Den Haag hun kunstjes uitvoeren, het stembiljet gaf de keuze tussen tal van partijen maar als puntje bij paaltje kwam, dansten ze allemaal naar het pijpen van het kapitaal. Behalve natuurlijk de wakkere volksvertegenwoordigers van de CPN, die zelf weer de voorhoede was van het Nederlandse proletariaat.

Je hoorde deze propaganda hoofdschuddend aan. Het waren de dogma’s van een klein links kerkje, die geen stand hielden tegenover de werkelijkheid.

Maar de laatste maanden lijkt het wel of ze toch gelijk krijgen. Van alle kanten wordt de onderhandelaars in het Catshuis toegeroepen dat ze snel hervormingen moeten doorvoeren. Je kunt wel tegenspartelen en uitstellen maar dan zullen de “markten” Nederland straffen met stijgende rentes zoals ze dat al met Griekenland, Italië en Spanje gedaan hebben.

Dat beperkt de speelruimte van politiek Den Haag. De “markten” geven de bandbreedte aan in de onderhandelingsruimte. Wie deze overschrjdt, betaalt een hoge prijs. Letterlijk. Althans dat wordt ons door rechtse politici en lobbyisten dag aan dag op schrille toon diets gemaakt, terwijl Jan Kees de Jager en Mark Rutte er gretig bij zitten te knikken.

Hadden die oude CPN-ers dan toch gelijk? Zit de politiek opgesloten in een kooi, die is gebouwd door het grootkapitaal?

Dat van die “markten”(meervoud, nooit enkelvoud) is nieuw. Een paar jaar geleden hoorde je er nooit over, laat staan over de aan hen toegedichte almacht. Het is om het op zijn Engels te zeggen een figure of speech die sinds het begin van de crisis tot het jargon van de media en de politiek is doorgedrongen. En dat niet alleen. Aan die  “markten” wordt een soort persoonlijkheid toegedicht. Zij liggen op de loer en zitten op het vinkentouw om meteen in te grijpen als regeringen iets doen wat hen niet bevalt. Zij treden handelend op. Dat handelen is voorspelbaar.

Hier is natuurlijk geen sprake van. Dan zouden “de markten” een gezicht moeten hebben en een adres. Die zijn er niet. Het dreigen met de markten maakt deel uit van de framing binnen de politiek: wie voor bezuinigingen is en verslechtering van de faciliteiten voor werknemers  zegt dat de “markten” ons  af

zullen rekenen op onze spilzucht.

Maar “de markten” hebben geen persoonlijkheid, geen beleid en geen karakter. Als de term iets betekent dan is het een verzamelnaam voor de financiële sector met inbegrip van de effectenbeurzen. Niets minder en niets meer.

Kijk, ik kan het natuurlijk ook bij het verkeerde eind hebben. Dan zijn we indderdaad niet vrij. Dan is democratie nep en zuchten wij onder de dictatuur van de markten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (117)