Laatste update 14:10
1.994
31

filmmaker, journalist

Christien van den Brink is filmmaker, journalist en schrijver. Voor ICCO werkt zij als communications officer op het regiokantoor West Afrika. Vanuit Mali filmt en schrijft ze regelmatig over ICCO projecten uit die regio.

Feeks of fuckable

Dat ik uiterlijk en kledingkeuze kan gebruiken om verder te komen, leerde ik al snel

cc-foto: wikimedia
cc-foto: wikimedia

Stel je voor dat Hillary Clinton op stillettohakken, met een decolleté tot op haar navel, minirok en doorkijkblouse naar haar werk zou komen? Niet bepaald de outfit to dress for succes. Of toch wel? Welke kleren maken de vrouw?

Het is het dilemma van de moderne vrouw: Aan de ene kant hopen we waardering te krijgen door er leuk en sexy uit te zien. Maar aan de andere kant willen we serieus worden genomen om onze inhoudelijke kwaliteiten. Maar bij welke hoogte van je hakken wankelt het beeld van serieusheid naar seksuele stoeipoes? Het is dat verwarrende evenwicht dat maakt dat ik naar mijn kledingkast staar en geen idee heb wat ik aan moet trekken voor die ene presentatie.

Als ik naar Megyn Kelly, de Amerikaanse news anchor van FOX news kijk, dan krijg ik het signaal dat je je maar beter sexy kunt kleden om hogerop te komen. Mooie vrouwen komen blijkbaar verder, tenminste, op tv, in de reclame, in de bladen. Van jongs af aan zijn vrouwen geconditioneerd om mooie vrouwen in de media te zien. Die vrouwen zijn rolmodellen, op het gebied van uiterlijk dan.

Zelf leerde ik van jongs af aan dat uiterlijk ertoe doet. Mijn manier van kleden en opmaken kan zowel goedkeuring als afkeuring opleveren. Ik kreeg complimentjes van hitsige jonge mannen op zonnige boulevards. Mijn buitenkant werd op dramatische of vulgaire wijze bezongen. Maar als ik niet reageerde was ik wel een slet.
Wordt er ooit tegen een jongetje gezegd dat hij beeldschoon is? Dat hij mooie ogen heeft? Dat hij neukmateriaal is? Waarschiinlijk niet, een man kon tot voor kort maar beter rijk en succesvol worden. Daar hoeft hij niet mooi voor te zijn. Strategische kledingkeuze? Pf, als het maar lekker zit.

Korte rokjes
Dat ik uiterlijk en kledingkeuze kan gebruiken om verder te komen, leerde ik al snel. Een stralende verschijning bracht mij meer succes op de werkvloer, op straat, in de disco. Mooi zijn, is aandacht krijgen. Vrouwen die weten hoe zij hun lichaam moeten gebruiken, schoppen het ver. Een tikje meer of minder seksualiteit, afhankelijk van de situatie. Hoe later op de avond, hoe korter de rok.

In hoeverre ik mijn seksualiteit kan ‘gebruiken’ en laten zien, hangt af van cultuur tot cultuur en is van generatie op generatie verschillend. En die grens kan zelfs binnen een cultuur verschuiven, bijvoorbeeld doordat er een debat ontstaat wanneer er nieuwe bewoners van een andere cultuur onze ‘normen’ in vraag trekken.

Staat de minirok in Nederland nog symbool voor vrijheid, in een land als Saudi Arabie is het vooral het uniform van de prostituee. Die kracht van het vrouwelijk lichaam is zo groot dat het lichaam beter bedekt kan worden. Daar kan een blote enkel al zorgen voor felle reacties van mannen. Vrouwelijke ogen, zorgvuldig opgemaakt, zijn grote verleiders. Vrouwen doen er op subtiele wijze hun voordeel mee.
Of je nu in Mekka bent geboren of in Monnikendam, het lichaam van de vrouw staat in het teken van seks, verleiding.

Fuckable
Een nieuwsanchors als Megyn Kelly, is niet alleen mooi, ze is ook intelligent. Die combinatie komt gelukkig steeds vaker voor in de media en botst met de klassieke beeldvorming waarin vrouwen mooi zijn, maar ook gered moeten worden. (James Bond, gaap)

De pogingen van Trump om haar als bimbo neer te zetten, zijn dan ook erg zielig, maar helaas ook erg effectief. Hij kan zijn rivales op twee manieren afschilderen. Als lelijke feeks die niet ‘fuckable’ is, of als mooie, maar dus domme bimbo. In beide gevallen zal zij worden afgerekend op haar lichamelijke kwaliteiten. Haar intellectuele capaciteiten worden zo monddood verklaard.

Vrouwen kunnen er ook wat van. Zij straffen mooie of lelijke vrouwen snoeihard af op hun uiterlijk. Het is helaas nog een veelvuldig patroon, door beide seksen in stand gehouden.

cc-foto: Eva Rinaldi
cc-foto: Eva Rinaldi

Oplossingen
Dit probleem is op twee manieren op te lossen. We kunnen mannen bijvoorbeeld ook blootstellen aan dezelfde objectivering en seksualisering van hun lichaam. Zo komen we allemaal op dezelfde seksuele voet staan. Stel je voor: het lichaam van de man wordt een en al seks. Van jongs af aan. Mannen worden objecten in televisiedecors, ze prijzen op levensgrote billboards halfheet kronkelend het nieuwste maandverband aan. Mannelijke nieuwsanchors moeten jong en strak zijn, voorzien van een goed stel tanden en een heerlijke bos haar.

Een tweede manier is dat vrouwen veel verschillende rollen gaan spelen in de publieke ruimte. Niet mis met de sexy nurse, maar er zijn nu ook carrièretijgers, wereldleiders, vrouwen met een opinie, lelijke nieuwsanchors en totaal ‘unfuckable’ vrouwen op tv. Zo leren we nog meer waardering te krijgen voor de vrouw achter haar lichaam, hoe dat lichaam er ook uit ziet.

En gelukkig zijn er steeds meer vrouwen in de media die totaal niet voldoen aan de stereotypering van jarenlange media-indoctrinatie. Intelligent, welbespraakt, stoer, mondig, genuanceerd. Met dit soort vrouwen wil ik me liever identificeren. Hun brein, niet hun nieuwste kapsel, is mijn inspiratie. En of zij haar boodschap dan in een niemendalletje of in een Chanel broekpak verkondigt, zal ons binnenkort een worst gaan wezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)