Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drie werkgeverstrucs om een loonsverhoging te omzeilen

  •  
09-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
37877688964_8692efabb3_k

© cc-foto: Marco Verch

FNV-vakbondsbestuurders Marian Beldsnijder, Linda Vermeulen en Ali Aklalouch onthullen een paar werkgeverstrucs die zij in hun dagelijkse werk tegenkomen
Stel, je bent verantwoordelijk voor een groot bedrijf met duizenden medewerkers. De omzet groeit en de winst is hoog. Je hebt nog nooit zoveel verkocht. Op tv en in de krant roepen economen, banken en zelfs je eigen werkgeversbond VNO-NCW dat het nu toch écht tijd is voor een loonsverhoging voor je medewerkers. Alleen, je aandeelhouders willen dat de winst zoveel mogelijk naar hen toe vloeit. Wat doe je dan?
De Jumbo-truc Allereerst de Jumbo-truc. Veel distributiewerkers zijn lid van de FNV. Als vrachtwagenchauffeur of logistiek medewerker zorgen zij er dagelijks voor dat wij onze boodschappen kunnen doen. Zij willen daar onder meer een betere beloning voor en gaan op een gegeven moment zelfs staken. Vervelend, maar wel noodzakelijk. Alleen Jumbo houdt zich niet aan de wet en saboteert de acties. Ondertussen ziet het bedrijf mogelijkheden om de positie van de distributiewerkers verder af te breken door meer studenten en uitzendkrachten het werk te laten doen. Zij accepteren lagere lonen en piepen niet als er moet worden overgewerkt. ‘Als we nou eens buiten de vakbond iets regelen? Dan verhogen we onze winst nog meer’, zullen ze hebben gedacht. Besloten wordt om deals te sluiten met de ondernemingsraad. De PR-afdeling blijkt niet alleen goed te zijn in het verkopen van producten, maar ook in het verkopen van praatjes over slechte arbeidsvoorwaarden.
De-bond-zonder-achterban-truc En dan hebben we de grote bedrijven in de winkelstraat; Primark, Zara of H&M. Zij zijn goed voor wereldwijde winsten rond de miljard euro. Medewerkers verdienen op of net boven het minimumloon, zo rond 1.600 euro bruto per maand áls je al een fulltime-baan hebt want meestal zijn de contracten kleiner. Omdat weinig mensen lid zijn, is de medezeggenschap laag en kijken weinig mensen mee met wat er allemaal speelt in de directiekamers. En zo gebeurde het deze zomer dat de werkgeversclub INRetail in een achterkamertje met bonden-zonder-achterban afsprak dat de lonen van 170.000 medewerkers vrijwel bevroren blijven.
De dwarsboom-truc Je zegt als bedrijf vakbondswerk belangrijk te vinden, maar achter de schermen probeer je de vakbond minder krachtig te maken door de vakbondsvrijheid in te perken. Dat lijkt nu aan de hand te zijn bij IKEA. Samen met een flinke club actieve winkelmedewerkers wil de vakbond betere afspraken maken over loon en werkdruk. Dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan, omdat we als FNV sterk zijn bij IKEA. Tijdens de officiële onderhandelingen is de sfeer goed. Maar als we als vakbondsgroep eens met elkaar willen overleggen, dan is het aantal uren beperkt en doet het bedrijf moeilijk. Hiermee belemmert IKEA dat alle medewerkers op de werkvloer goed vertegenwoordigd worden. De vraag die rijst is of dit bedrijf indirect de strijd voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden wil dwarsbomen.
Vakbondsvrijheid essentieel voor hogere lonen Het CBS noemde het onlangs ‘raadselachtig’ dat de loonstijgingen achterblijven. Het wordt tijd dat we deze trucs met zijn allen gaan doorzien. Als je actief bent bij de vakbond, dan weet je dat loonsverhogingen niet aan bomen groeien maar dat die bevochten moeten worden. Vakbondsvrijheid is daarbij essentieel. En hoe meer mensen daar voor opkomen, hoe sterker we staan. Krachtige leden van FNV Handel laten zich niet stoppen door een paar ceo’s die vooral zichzelf en hun aandeelhouders willen spekken. Nee, zij gaan door met het bouwen van een sterke vakbond.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.