481
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Droevige mensen zijn niet goed voor de economie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: droevige mensen gaan onverstandig om met hun geld

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een combinatie van psychologisch en economisch onderzoek zou laten zien dat droevige mensen onverstandig met hun geld omgaan. Ze smijten bij wijze van spreken met geld voor wat instant geluk. Onderzoekers van de Harvard Kennedy School of Government en de Columbia University deden experimenten die laten zien dat droevige mensen ongeduldiger zijn en daardoor meer geld uitgeven aan dingen die niet absoluut noodzakelijk zijn.

Proefpersonen werden willekeurig verdeeld over twee groepen. Mensen in de ene groep kregen een droevige film te zien, de andere helft niet. Daarna werden ze in situaties gebracht waarbij ze echt geld kregen om aankopen te doen. Droevige mensen wilden onmiddellijke bevrediging van hun wensen, terwijl men in de neutrale groep meer geduld had. Over de verschillende experimenten hadden de droevige proefpersonen 13 tot 34 procent minder interesse in lange termijn uitgaven.

Logisch lijkt me. Toen ik net hoorde dat ik kanker had, wilde ik allerlei dingen waar ik nooit eerder naar had verlangd. Voor je dood gaat wil je dat graag voor elkaar hebben. Er is ook onderzoek gedaan dat laat zien dat de laatste wens soms leidt tot aanschaf van sportauto’s en wereldreizen. Voor het te laat is. Iedereen met gezond verstand kan zich dus wel iets voorstellen bij de uitkomsten van het onderzoek. Eigenlijk hoef je zoiets niet te onderzoeken.

De conclusie van de onderzoekers is overigens verrassend. Ze schrijven: “Droeviger mensen zijn niet noodzakelijkerwijze ook wijzere mensen.” Nou breekt mijn klomp. Is het niet wijs je geld te gebruiken voor het te laat is? Economisch gezien blijkbaar niet. Ze gaan nog een stap verder en vinden dat op basis van hun onderzoek er onder andere iets moet gebeuren met creditkaartbeleid. Hoe stellen ze zich dat voor? Zouden ze een verbod willen op uitgave van creditkaarten aan droevige mensen? En zou via het elektronisch patiëntendossier er onmiddellijk een seintje moeten gaan naar Mastercard of Visa om bij mensen die een terminale prognose hebben om hun kaart te blokkeren?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van zaterdag nalezen: De designer vagina
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)