1.264
43

live bij De Gids FM op Radio 1

Drooglegging op Koninginnedag: noodzaak of betutteling?

In Veenendaal en Rhenen geldt op Koninginnedag een noodverordening: alcohol is ten strengste verboden

In Rhenen en Veenendaal mag op Koninginnedag geen alcohol worden geschonken omdat de twee steden bezoek krijgen van de koninklijke familie. De tap in de kroeg moet op slot en winkels die alcohol verkopen moeten hun deuren sluiten. Dit staat in een noodverordening die op de feestdag geldt. Met de herinnering van het drama twee jaar geleden in Apeldoorn nog vers in het geheugen lijken de steden het zekere voor het onzekere te willen nemen. Maar is een alcoholverbod noodzaak of betutteling?

In het Joop-debat van donderdag 19 april discussiëren de Rotterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Arno Bonte en Joost Mulder, coördinator lokaal alcoholbeleid bij STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, over dit onderwerp. Volg het Joop-debat vanaf 11.45 op DeGids.fm.

Arno Bonte, GroenLinks-gemeenteraadslid in Rotterdam, vindt een alcoholverbod betutteling. Hij strijdt al langer voor het opheffen van het alcoholverbod in Rotterdamse parken. Bonte:

Natuurlijk moet je de overlastveroorzakers aanpakken, maar op deze manier lijden de goeden onder de kwaden. De meeste mensen die alcohol drinken veroorzaken geen problemen. Dit kunnen prima omgaan met een drankje. Het alcoholverbod in parken in Rotterdam draagt niet bij aan een veiliger stad. Het is slechts enorm betuttelend. Je kunt in Rotterdam niet eens picknicken in een park met een glaasje wijn! Daar wil ik iets aan doen.”

Joost Mulder is het niet eens met Bonte. “Als iedereen goed om kan gaan met alcohol, dan is er geen probleem. Maar: dat is niet de werkelijkheid”, aldus Mulder. Volgens hem doet men alsof het niet gezellig kan zijn zónder alcohol: “Dat vind ik een enorme diskwalificatie van mensen die niet drinken.” De coördinator lokaal alcoholbeleid wijst er ook op dat alcohol eigenlijk een soort harddrug is:

Onze onderzoekers zeggen dat als alcohol (ethanol) nu uitgevonden zou worden, het onmiddellijk op de lijst van harddrugs gezet zou worden. Zó heftig en slecht zijn de gevolgen er van. Alcohol drinken is een traditie in onze samenleving. Het is vanzelfsprekend. Maar we moeten bereid zijn daar opnieuw naar te kijken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (43)