Laatste update 11:05
9.149
78

Universitair docent en onderzoeker

Prof. Karim Bettache werkt als universitair docent aan de Chinese University of Hong Kong. Daarvoor was hij werkzaam aan onder andere Monash University (Australië) en de Education University of Hong Kong.
Zijn werk richt zich voornamelijk op de hedendaagse psychologische effecten van grootschalige historische gebeurtenissen binnen de globale politieke economie. Denk hierbij aan kolonialisme, imperialisme en de verspreiding van kapitalisme.

Die dubbele nationaliteit is me door de strot gedrukt, en nu zal ik ervoor boeten

"Eerst word je gedwongen een tweede paspoort aan te nemen want dit land zal en moet je onderscheiden, om vervolgens gestraft te worden omdat je je zogenaamd onderscheidt"

cc-foto: Thomas van de Weerd

Ik had me zo voorgenomen mij een tijdje verre te houden van het nieuws. Iets dat me uitstekend beviel moet ik zeggen. Het zal sommigen onder u misschien opgevallen zijn dat er geen artikelen meer van mij kwamen. Toch glipte er op Facebook toevallig een bericht door dat me ontiegelijk tegen de borst stuitte: de Nederlandse overheid waarschuwde dat zij die een dubbele nationaliteit hebben en langer dan tien jaar in het buitenland wonen, automatisch hun Nederlanderschap verliezen als ze niet op tijd hun paspoort verlengen. Jawel, deze regel geldt enkel en alleen voor mensen met een dubbele nationaliteit.

Nu zult u denken, ach wat is het probleem? Gewoon op tijd verlengen dat ding. Toch neem ik daar geen genoegen mee. Dit land loopt mij al jaren in het verdomhoekje te drukken om die verrekte dubbele nationaliteit. Zij heeft mij dat ding door de strot gedrukt en nu zal ik ervoor boeten.

Een korte geschiedenis: ik ben een geboren en getogen Groninger, op de wereld gezet in de jaren 80. Mijn moeder is een Friezin die in haar jonge jaren een relatie aanging met een Algerijnse man die ze had ontmoet in Frankrijk. Samen kregen ze een zoontje, in Nederland, en dat zoontje ben ik. Bij mijn geboorte werd ik verplicht naast de nationaliteit van mijn geboorteland óók de nationaliteit van mijn vader aan te nemen. Ja, dat moest van de Nederlandse overheid. Al heb ik werkelijk niets met het geboorteland van mijn vader, Nederland zou en moest mij ook als Algerijn aanduiden. Algerije, een land waarvan ik de taal niet eens spreek. Sterker, in mijn volwassen jaren heb ik getracht mijn dubbele nationaliteit op te geven en alleen mijn Nederlandse te behouden. U raadt het al: mocht niet.

Ik kan daar zo tergend slecht tegen, he? Je wordt gedwongen een dubbele nationaliteit aan te nemen (die je niet op kunt geven) om vervolgens keer op keer de schuld te krijgen voor het feit dat je een drager bent van een dubbelle nationaliteit. Die achterlijke symboolpolitiek, het is pure pesterij. In het publieke discours is het dan ook telkens aanwezig, die indirecte toeschrijving van schuld.

Kijk, en dat is nu al heel lang het probleem van ons land. Het continu hameren op het feit dat zij die (deels) een niet-Westerse etniciteit dragen (we hebben het hier over DNA, pure biologie, en niet over cultuur), nooit volledig Nederlander mogen zijn. Telkens weer die achterlijke regels die het je niet alleen moeilijk maken, maar je haarfijn laten weten dat je geen onderdeel uitmaakt van je eigen land.

Neem nu als voorbeeld dat kleinzielige loyaliteitsdebat over Kamervoorzitter Khadija Arib. De heer Wilders, en met hem vele anderen, stelden haar loyaliteit ter discussie omdat ze met haar dubbele nationaliteit wel eens loyaal zou kunnen zijn aan een ander land. Bezijden het feit dat mevrouw Arib onze Geert een poezeknuffelig lieve man vindt, is dit precies de pesterij waar ik het daarnet over had. Dat gezeur over een dubbele loyaliteit terwijl het je gewoon is opgedrongen. Sterker nog, mijn eigen land dreigt mij nu zelfs het burgerschap te ontnemen als ik in het buitenland mijn paspoort niet op tijd verleng.

Er kleeft werkelijk he-le-maal niets constructiefs aan dergelijke regelgeving. Het heeft enkel en alleen tot doel om mensen, die buiten de meerderheidsnorm vallen, te denigreren. Was dit namelijk niet zo, dan hadden we onderhand het recht wel gehad om onze Nederlandse nationaliteit te behouden en onze tweede nationaliteit op te zeggen. Maar neen, ook dat moeten we niet hebben want dan kan er niet meer heerlijk, oer-Hollands, etnisch worden geregistreerd: ‘jij bent een échte Nederlander, en jij niet’.

Wat we nodig hebben in dit land is een stel bijtijdse politici. Politici, komend van een nieuwe generatie die van jongs af aan hebben geïnternaliseerd dat ons land, anno 2017, is zoals het nu is en al lang niet meer te vergelijken is met het Nederland van 50 jaar geleden. Het onzinnige loyaliteitsdiscours en de waardeloze regelgeving betreffende de dubbele nationaliteit komen van een stel incapabele politici die de empathie niet kunnen opbrengen voor hen die etnisch gezien in een wat complexere situatie zitten. Gewoon omdat ze simpelweg te oubollig zijn om het huidige Nederland te kunnen behappen.

Als dit land zo de pest heeft in de dubbele nationaliteit dient ze ons het recht te geven deze op te zeggen. Zolang dit niet kan, mondje toe.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)