Laatste update 12:04
13.281
32

Psychiater en publicist

In 2003 debuteerde Bram Bakker als schrijver met "Te gek om los te lopen", een boek met kritische verhalen over de psychiatrie. Het boek kreeg enorm veel media-aandacht en leidde tot veel discussie. Het was een groot verkoopsucces: in korte tijd werden er ruim 10.000 exemplaren van verkocht. Sindsdien volgden nieuwe titels met grote regelmaat, soms met een andere auteur samen.

Naast boeken publiceert Bram al jaren columns, die voor een deel zijn gebundeld in "De dwarse psychiater". Ook leverde hij bijdragen voor zeer uiteenlopende media als Vrij Nederland, Psychologie Magazine, Volkskrant en VIVA. Iedere twee weken verscheen er tot begin 2011 in de zaterdagbijlage van het AD een column van zijn hand.

Over hardlopen publiceert Bram met grote regelmaat in tijdschriften als Runners World en Run2Day Magazine, en online bij Keep on Running

Durfden alle verslaafden maar wat Gordon doet

'Beroemdheden hebben gemiddeld genomen een groter ego dan de onopvallende burgers. Dat maakt de stap om te erkennen dat ze een probleem hebben nog groter'

De opinies gingen weer alle kanten uit nadat onze nationale beroemdheid Gordon bekend had gemaakt zich vanwege een verslaving te laten helpen in een kliniek. ‘Aandachtsgeil’ las ik op Twitter, en eerlijk gezegd vond ik dat nogal misselijkmakend. Gordon houdt van aandacht en ik ook, maar heeft dat iets te maken met onmatig gebruik van alcohol of cocaïne? Onwaarschijnlijk, toch?

Cc-foto: Jan Ladage

Wat mij inneemt voor Gordon is dat hij er tenminste eerlijk voor uitkomt dat hij hulp nodig heeft, en dat hij zich daar ook nog eens niet voor schaamt. Of: dat zijn schaamte niet leidt tot de verheimelijking, die zo kenmerkend is voor verslaving. Durfden alle verslaafden maar wat hij doet: ruiterlijk erkennen dat je een probleem hebt.

Erkennen dat je verslaafd bent en dat je dat niet op eigen kracht de baas kunt worden, is een eerste stap op weg naar mogelijk herstel. Gezien de lage succespercentages in de verslavingszorg ben je er dan nog lang niet, maar professionele hulp inroepen betekent in ieder geval het einde van de ontkenning van je probleem. Ook zo kenmerkend voor mensen met een verslaving: de ontkenning.

Beroemdheden hebben gemiddeld genomen een groter ego dan de onopvallende burgers. Dat maakt de stap om te erkennen dat ze een probleem hebben nog groter. En iedereen die in de verslavingszorg werkt, weet dat een groot ego een succesvolle behandeling vaak in de weg staat. Er zijn ook veel meer beroemdheden gestorven aan een verslaving dan er succesvol behandeld zijn. Publiekelijk althans.

Ik gun het iedereen en dus ook Gordon, dat hij of zij de nederigheid weet te vinden die nodig is voor een succesvolle behandeling. Want zoals ze bij de Anonieme Alcoholisten zeggen: ‘Zo lang andere zaken belangrijker zijn dan je herstel zul je nog veel verliezen…’

Bram Bakker is psychiater en eerste geneeskundige bij een verslavingszorg-instelling.


Laatste publicatie van Bram Bakker

  • De dokter als patiënt

    2018


Geef een reactie

Laatste reacties (32)