829
17

Directeur Wereld Natuur Fonds

Sinds 2006 algemeer directeur van het Wereld Natuur Fonds. Voorheen werkzaam voor onder meer de Verenigde Naties, de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Earth Hour: een kleine daad voor het klimaat

Vier jaar geleden begonnen een paar collega’s in een achteraf kamertje ergens in Australië een symbolische actie: een uurtje het licht uit om de opwarming van de aarde aan de orde te stellen.

Tot hun stomme verbazing gaven meer dan 2 miljoen Australiërs spontaan gehoor aan hun oproep. Twee jaar later golfde Earth Hour over de aarde, langs 4000 steden en door 88 landen. Honderden miljoenen mensen deden een uurtje het licht uit.

De Earth Hour koorts heeft intussen ook Nederland in zijn greep. Een greep uit de duizenden reacties op de site van het Wereld Natuur Fonds en waaròm ze meedoen….
Voor de toekomst van onze 3 kindjes… (Utrecht)
Omdat het al een hele tijd tijd is voor verandering! (Tilburg)
We mogen de wereld weleens in het zonnetje zetten (Vriezenveen)
Ik heb het als VVD-raadslid voorgesteld en de gemeente doet mee (Schijndel)
De eindigheid van onze energiebronnen (Hattem)
De aarde is de moeite waard; we kunnen er niet zuinig genoeg op zijn (Helvoirt)
Ik wil en moet als juf het goede voorbeeld geven (Naaldwijk)
Er is een statement nodig! (Velserbroek)
Ik wil het wereld-klimaat verlichting geven (Hoogeveen)
In de hoop dat er bij anderen dan misschien een lichtje gaat branden… (Gendringen)
We moeten voorkomen dat bij Moeder Natuur het licht uit gaat (Nunspeet)
Omdat ik in het donker op mijn mooist ben (Amsterdam)
Iedereen heeft gelijk. Wat het motief ook is: een romantisch diner bij kaarslicht, een symbolische oproep om te besparen, een krachtig signaal dat we rap over moeten schakelen naar hernieuwbare energiebronnen, Earth Hour is het tegendeel van burgercynisme. Miljoenen zijn het gemodder van wereldleiders in anonieme congreszalen beu. Dit jaar moeten politici zaken doen in Bonn, en later in Mexico. De signalen zijn niet goed. ’t Is een beetje zoals een deelneemster uit Bedum schrijft alsof  “het nog nooit zo duuster is ‘west….”. Zaterdagavond staat een uurtje in het teken van mondiale burgerzin. Een gedeeld gebaar. Voor de aarde. En ons eigen welbevinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)