3.113
121

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Echt bezuinigen doe je niet met Wilders’ doelwitten

Rechtse bloggers verkneukelen zich al over het snijden in 'linkse hobbies'. Maar wat levert dat eigenlijk op?

Lubbers heeft zijn toelichting in de Tweede Kamer gegeven. De heren van het gedoogkabinet hebben gezwegen en samen geginnegapt. Opstelten kan zijn karwei beginnen: een minderheidsregering vormen die 18 miljard bezuinigt. Rechtse bloggers verkneukelen zich al. Dat bedrag zal makkelijk worden gehaald, als er resoluut een eind gemaakt wordt aan de linkse hobbies, zoals de subsidiesmijterij naar cultuur en ontwikkelingssamenwerking.

Laten wij eens kijken hoeveel er op de rijksbegroting is uitgetrokken voor al die akelige hobbies, waar het vaderland van te gronde gaat. Je kunt dat heel makkelijk nazoeken op de rijksbegroting: www.rijksbegroting.nl
Cultuur: 9.517.38.000 euro, nog geen miljard.
Voor Ontwikkelingshulp zijn er twee posten: 1 miljard 575.619.000 en 671.675.000 euro
Koninkrijksrelaties (Antillen) 313.541.000 euro
Multiculti subsidies: aan welzijn wordt in totaal uitgegeven 303.719,000 euro. Naar sport gaat overigens 89.386.000 euro. Voor integratie is bestemd 582.790.000.
Als we ophouden met wat Wilders aanduidt als linkse hobbies en onzinsubsidies, dan komen we dus op nog geen vijf miljard. Met andere woorden: zelfs dan zullen Henk en Ingrid eraan moeten geloven, ook al zijn Fatima en Ali nog zo gepakt.
Je kan natuurlijk ook Jan-Willem en Eugenie met hun villa mee laten betalen, maar ik heb zo’n vermoeden dat die sterk worden ontzien. Willem-Alexander en Maxima dan? Het Koninklijk huis kost in 2010 39.643.000 euro.
Even ter vergelijking: voor 2010 verwacht de overheid 301,5 miljard euro uit te geven. 271,1 miljard daarvoor komt voor rekening van de rijksuitgaven. Bij die bedragen verbleken alle begrotingsposten waar angstig Nederland van vermoedt dat ze ons de das omdoen. Maar bij elkaar vormen ze centen- en dubbeltjeswerk in vergelijking met waar echt de kosten gemaakt worden.
Maakt niet uit: je kunt er goede symboolpolitiek mee bedrijven om de goedgelovigen tevreden te stellen. En dat zal de komende tijd ook uitgebreid gebeuren.

PS (toegevoegd 5/8 8:15): in 2009 was er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken 4,7 miljard voor Ontwikkelingshulp beschikbaar. Het bovenstaande gaat over de rijksbegroting en niet over wat gemeentes en provincies doen.

Het CBS schreef over de situatie in 2005 het volgende: “De Nederlandse overheid speelt bij de financiering van kunst, cultuurbeheer en -verspreiding, sport en recreatie een belangrijke rol. Zij maakt de activiteiten mogelijk door het verstrekken van onder andere subsidies en huisvesting. De taken op het gebied van kunst, cultuurbeheer en -verspreiding, sport en recreatie hebben de totale overheid in 2003 bijna 5 miljard euro gekost. De gemeenten blijken de grootste geldschieters. Zij namen tweederde van de kosten voor hun rekening. Het Rijk heeft 29 procent

van de kosten betaald. De middelen van gemeenten zijn voor het grootste deel besteed aan openbaar groen en sportaccommodaties. De bestedingen van het Rijk lagen vooral op het gebied van media. De kosten namen in 2003 minder sterk toe dan in voorgaande jaren. De stijging bij de gemeenten bedroeg vier procent en de kosten van het Rijk bleven op het zelfde niveau als afgelopen jaar (?0,2%).

Let op;. de gemeentes steken het grootste deel van dit geld in openbaar groen en sportaccomodaties. Houd er rekening mee dat ook bibliotheken erbij horen


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (121)